Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

"Emerging" mycotoxins in cereals in processing chains: Changes of enniatins during beer and bread making

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896667" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896667 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://ac.els-cdn.com/S0308814612013155/1-s2.0-S0308814612013155-main.pdf?_tid=0b2fe800-9d2d-11e3-a26c-00000aab0f6c&acdnat=1393230433_c89bb8dd60dddbbdd932889334301bbf" target="_blank" >http://ac.els-cdn.com/S0308814612013155/1-s2.0-S0308814612013155-main.pdf?_tid=0b2fe800-9d2d-11e3-a26c-00000aab0f6c&acdnat=1393230433_c89bb8dd60dddbbdd932889334301bbf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.08.031" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2012.08.031</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    "Emerging" mycotoxins in cereals in processing chains: Changes of enniatins during beer and bread making

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Enniatins represent an emerging food safety issue because of their extensive incidence, documented in recent decades, in various small grain cereals. This study was concerned with the fate of these Fusarium mycotoxins within malting, brewing, milling andbaking, when employed for the processing of contaminated barley and wheat. Besides enniatins A, A1, B and B1, also deoxynivalenol and its conjugated form (deoxynivalenol-3-glucoside) were determined in almost all tested cereal-based samples. Significantdecline of enniatins occurred within all technologies, with the largest drop in their concentrations observed in the brewing process. While enniatins were not detectable in final beers, they were almost quantitatively transferred to spent grains, probably because of their limited water solubility. Regarding bread baking, levels of enniatins decreased down to 30% of their concentration in the initial flour used for baking. In this case, degradation at higher temperatures might be assumed

  • Název v anglickém jazyce

    "Emerging" mycotoxins in cereals in processing chains: Changes of enniatins during beer and bread making

  • Popis výsledku anglicky

    Enniatins represent an emerging food safety issue because of their extensive incidence, documented in recent decades, in various small grain cereals. This study was concerned with the fate of these Fusarium mycotoxins within malting, brewing, milling andbaking, when employed for the processing of contaminated barley and wheat. Besides enniatins A, A1, B and B1, also deoxynivalenol and its conjugated form (deoxynivalenol-3-glucoside) were determined in almost all tested cereal-based samples. Significantdecline of enniatins occurred within all technologies, with the largest drop in their concentrations observed in the brewing process. While enniatins were not detectable in final beers, they were almost quantitatively transferred to spent grains, probably because of their limited water solubility. Regarding bread baking, levels of enniatins decreased down to 30% of their concentration in the initial flour used for baking. In this case, degradation at higher temperatures might be assumed

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    136

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    BE - Belgické království

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    750-757

  • Kód UT WoS článku

    000314193500064

  • EID výsledku v databázi Scopus