Výskyt mykotoxinů v ovoci
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896672" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896672 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt mykotoxinů v ovoci
Popis výsledku v původním jazyce
Hniloby ovoce představují pro pěstitele závažný problém. I když hniloba může obecně napadnout každou potravinu, která obsahuje dostatek vody, ovoce patří v domácnosti i v sortimentu potravin na trhu k těm nejproblematičtějším. Některé druhy mikroskopických vláknitých hub kontaminující ovoce jsou toxinogenní a produkují tedy zdraví škodlivé mykotoxiny. Mezi ty nejvýznamnější, nejnebezpečnější a nejčastěji se objevující patří patulin, ochratoxin A a aflatoxiny. Strategie ochrany ovoce proti hnilobám je vsoučasné době stále prováděna chemickou cestou pomocí fungicidů, ale spotřebitelé volají stále častěji po kvalitních bio-výrobcích bez fungicidního ošetření.
Název v anglickém jazyce
Occurrence of mycotoxins in fruits
Popis výsledku anglicky
Fruits' moulding represents a very serious problem for fruit producers. Regardless of the post-harvest, market or household storage conditions, moulds can easily infest many kinds of foods having sufficiently high water content. Still, fruits are the most problematic commodity. The majority of moulds contaminating fruits is toxinogenic and produce mycotoxins, which represent the serious health issue. Patulin, ochratoxin A and aflatoxins are the most important and the most frequently detected representatives of mycotoxins in fruits. Current strategies for protection of crops against moulding are predominantly based on application of fungicides. However, there is an increased demand from consumers ?side for organic products of high quality.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH71164" target="_blank" >QH71164: Inovace systémů integrované ochrany drobného ovoce proti komplexu škodlivých činitelů se zvláštním zřetelem na produkci jahod určených jako surovina pro dětskou výživu.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Rostlinolékař
ISSN
1211-3565
e-ISSN
—
Svazek periodika
2013
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
31-33
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—