Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt mykotoxinů v ovoci

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896672" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896672 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt mykotoxinů v ovoci

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hniloby ovoce představují pro pěstitele závažný problém. I když hniloba může obecně napadnout každou potravinu, která obsahuje dostatek vody, ovoce patří v domácnosti i v sortimentu potravin na trhu k těm nejproblematičtějším. Některé druhy mikroskopických vláknitých hub kontaminující ovoce jsou toxinogenní a produkují tedy zdraví škodlivé mykotoxiny. Mezi ty nejvýznamnější, nejnebezpečnější a nejčastěji se objevující patří patulin, ochratoxin A a aflatoxiny. Strategie ochrany ovoce proti hnilobám je vsoučasné době stále prováděna chemickou cestou pomocí fungicidů, ale spotřebitelé volají stále častěji po kvalitních bio-výrobcích bez fungicidního ošetření.

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence of mycotoxins in fruits

  • Popis výsledku anglicky

    Fruits' moulding represents a very serious problem for fruit producers. Regardless of the post-harvest, market or household storage conditions, moulds can easily infest many kinds of foods having sufficiently high water content. Still, fruits are the most problematic commodity. The majority of moulds contaminating fruits is toxinogenic and produce mycotoxins, which represent the serious health issue. Patulin, ochratoxin A and aflatoxins are the most important and the most frequently detected representatives of mycotoxins in fruits. Current strategies for protection of crops against moulding are predominantly based on application of fungicides. However, there is an increased demand from consumers ?side for organic products of high quality.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH71164" target="_blank" >QH71164: Inovace systémů integrované ochrany drobného ovoce proti komplexu škodlivých činitelů se zvláštním zřetelem na produkci jahod určených jako surovina pro dětskou výživu.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Rostlinolékař

  • ISSN

    1211-3565

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2013

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    31-33

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus