Reologické přístroje pro posouzení vlivu přídavků netradičních plodin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896941" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896941 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Reologické přístroje pro posouzení vlivu přídavků netradičních plodin
Popis výsledku v původním jazyce
Pomocí základních reologických přístrojů bylo na modelových vzorcích pšeničné mouky s konopnou, miličkovou a chia popsáno jejich chování při přípravě těsta a deformaci. Vedle reologických přístrojů firmy Brabender (farinograf, extenzograf, amylograf) byltestován v mlýnském oboru méně frekventovaný mixolab (Chopin). Podle korelační analýzy byly i v omezeném souboru potvrzeny vztahy mezi některými znaky mixolabu a charakteristikami získanými na farinografu a amylografu. Překvapivě mnoho statistických souvislostí bylo zjištěno pro hodnoty Zelenyho testu a zkouškou na mixolabu.
Název v anglickém jazyce
Rheological apparatuses for evaluation of non-traditional crops influence
Popis výsledku anglicky
With the help of basic rheological apparatuses, behaviour of wheat flour blends with hemp, teff and chia ones during dough preparation and deformation was described. Apart from rheological apparatuses Brabender, also mixolab (Chopin) as less frequented one in milling branch was tested. According to correlation analysis, some relationships among mixolab and farinograph or amylograph features were verified independently to limited sample set. Surprisingly, many statistical connections was found between Zeleny and mixolab tests.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlynářské noviny
ISSN
1214-6374
e-ISSN
—
Svazek periodika
2013
Číslo periodika v rámci svazku
leden
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
25
Strana od-do
86-111
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—