Aplikace probiotických laktobacilů do mlékárenských výrobků a jejich selektivní stanovení.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43898498" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43898498 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aplikace probiotických laktobacilů do mlékárenských výrobků a jejich selektivní stanovení.
Popis výsledku v původním jazyce
Vybrané kmeny rodu Lactobacillus spp. patří mezi významné probiotické bakterie. Využívají se jako startovací či doplňkové probiotické kultury do fermentovaných mlékárenských výrobků, a to zejména do fermentovaných mlék, kysaného podmáslí, kefírů, jogurtůa sýrů. V České republice se do fermentovaných mléčných výrobků aplikují především probiotické kmeny druhů L. acidophilus, L. delbrueckii subsp. bulgaricus, L. casei a L. rhamnosus. Mnoho výrobců však na svém produktu deklaruje pouze obsah probiotické kultury bez specifikace druhu a konkrétního kmene Lactobacillus spp., což vede k nesnadné orientaci a nemožné zpětné kontrole a kvantifikaci přítomných probiotických bakterií. Z hlediska technologických i zdravotně-funkčních vlastností těchto probiotických bakterií by měl být jejich počet v mlékárenských produktech kontrolován. Klasické kvantitativní stanovení pomocí plotnových metod sice zachycuje pouze živé buňky, je však časově náročné a může obecně vykazovat odchylku až 30 %. Navíc bý
Název v anglickém jazyce
Application of probiotic lactobacilli in fermented dairy products and their selective determination
Popis výsledku anglicky
Selected strains of Lactobacillus spp. belong among important probiotic bacteria. They are used as starters or adjunct probiotic cultures in fermented dairy products, particularly in fermented milk, fermented buttermilk, kefir, yoghurt and cheese. In theCzech Republic, probiotic strains of L. acidophilus, L. delbrueckii subsp. bulgaricus, L. casei and L. rhamnosus are mainly applied to fermented dairy products. Many manufacturers, however, declare only content of probiotic culture in the product without specification of the species or the particular strain of Lactobacillus spp.. This leads to difficult identification, quantification and control of particular probiotic microorganisms. In dairy products, the content of these probiotic bacteria should becontrolled because of their technological and medico-functional properties. Classical enumeration using plate method determine only live cells, but this method is time consuming and generally exhibits variation up to 30%. In addition, th
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI101B090" target="_blank" >QI101B090: Nové postupy produkce funkčních cereálních a mléčných potravin a funkčních nápojů s obsahem bioaktivních složek z vybraných rostlinných a živočišných zemědělských surovin s využitím probiotických mikroorganismů a postupy posuzování jejich kvality</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
141
Číslo periodika v rámci svazku
141
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
52-68
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—