Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Detekce probiotických mikroorganismů ve fermentovaných mléčných výrobcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00180582" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00180582 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Detekce probiotických mikroorganismů ve fermentovaných mléčných výrobcích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Probiotics are living microorganisms, which have health benefits on human health. To provide health benefits is suggested the daily intake 100 g of product with concentration of living probiotics 106 /g of a product. Most often the probiotics are added to the fermented milk products. Fermented dairy products containing probiotic culture were selected. The samples on presence and number of probiotic bacteria were analysed. Probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus and Bifidobacterium sp. contained in selected fermented milk products were detected on selective media and culture conditions evaluated in this study. The selected products were analysed from their production to the end of expiration period. In both products were proved the presence of lactic acid bacteria Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus rhamnosus during the whole expiration period in amount higher than 106 CFU.ml-1. Amount of Bifidobacterium sp. was insufficient in both products.

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of probiotic microorganisms in fermented dairy products

  • Popis výsledku anglicky

    Probiotics are living microorganisms, which have health benefits on human health. To provide health benefits is suggested the daily intake 100 g of product with concentration of living probiotics 106 /g of a product. Most often the probiotics are added to the fermented milk products. Fermented dairy products containing probiotic culture were selected. The samples on presence and number of probiotic bacteria were analysed. Probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus and Bifidobacterium sp. contained in selected fermented milk products were detected on selective media and culture conditions evaluated in this study. The selected products were analysed from their production to the end of expiration period. In both products were proved the presence of lactic acid bacteria Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus rhamnosus during the whole expiration period in amount higher than 106 CFU.ml-1. Amount of Bifidobacterium sp. was insufficient in both products.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinárstvo - Food Science (elektronická verze)

  • ISSN

    1337-0960

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    5

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    345-348

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus