Detekce probiotických mikroorganismů ve fermentovaných mléčných výrobcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F11%3A00180582" target="_blank" >RIV/62156489:43210/11:00180582 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Detekce probiotických mikroorganismů ve fermentovaných mléčných výrobcích
Popis výsledku v původním jazyce
Probiotics are living microorganisms, which have health benefits on human health. To provide health benefits is suggested the daily intake 100 g of product with concentration of living probiotics 106 /g of a product. Most often the probiotics are added to the fermented milk products. Fermented dairy products containing probiotic culture were selected. The samples on presence and number of probiotic bacteria were analysed. Probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus and Bifidobacterium sp. contained in selected fermented milk products were detected on selective media and culture conditions evaluated in this study. The selected products were analysed from their production to the end of expiration period. In both products were proved the presence of lactic acid bacteria Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus rhamnosus during the whole expiration period in amount higher than 106 CFU.ml-1. Amount of Bifidobacterium sp. was insufficient in both products.
Název v anglickém jazyce
Detection of probiotic microorganisms in fermented dairy products
Popis výsledku anglicky
Probiotics are living microorganisms, which have health benefits on human health. To provide health benefits is suggested the daily intake 100 g of product with concentration of living probiotics 106 /g of a product. Most often the probiotics are added to the fermented milk products. Fermented dairy products containing probiotic culture were selected. The samples on presence and number of probiotic bacteria were analysed. Probiotic bacteria Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus and Bifidobacterium sp. contained in selected fermented milk products were detected on selective media and culture conditions evaluated in this study. The selected products were analysed from their production to the end of expiration period. In both products were proved the presence of lactic acid bacteria Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus rhamnosus during the whole expiration period in amount higher than 106 CFU.ml-1. Amount of Bifidobacterium sp. was insufficient in both products.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Potravinárstvo - Food Science (elektronická verze)
ISSN
1337-0960
e-ISSN
—
Svazek periodika
5
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
345-348
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—