Sanovení a sledování počtu probiotických mikroorganismů v probiotických mléčných výrobcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F08%3A00139797" target="_blank" >RIV/62156489:43210/08:00139797 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sanovení a sledování počtu probiotických mikroorganismů v probiotických mléčných výrobcích
Popis výsledku v původním jazyce
Probiotika jsou definována jako živé mikroorganismy přítomné v potravě, které po požití v určitém množství příznivě ovlivňují složení a rovnováhu střevní mikroflóry, a tak i zdraví člověka. V současné době se do popředí zájmu spotřebitelů dostávají probiotické potraviny, mezi nimiž dominují kysané mléčné výrobky s přídavkem probiotických bakterií. Jedná se především o bakterie rodu Lactobacillus a Bifidobacterium. Pro dosažení příznivých účinků pro lidské zdraví je spotřebitelům doporučována denní konzumace alespoň 100 g mléčného výrobku s minimálním obsahem 10 miliónů (106) probiotických bakterií v 1 g nebo 1 ml výrobku. V této práci bylo analyzováno pět probiotických mléčných výrobků REVITAL ACTIVE s různými příchutěmi (přírodní, aloe vera, jahoda, malina a vanilka-meruňka), a to na kvalitativní a kvantitativní zasotupení probiotick'ých druhů L. rhamnosus, L. acidophilus a Bifidobacterium sp. Analýza byla prováděna po celou dobu minimální trvanlivosti mléčných výrobků (28 dní). V exp
Název v anglickém jazyce
Detection and monitoring of probiotic microorganisms in fermented milk products
Popis výsledku anglicky
Probiotics are defined as live microorganisms present at food which have a positive effect on structure of intestinal microflora and thus also for men's health. These days, we can see on market mainly fermented milk products with addition of these microorganisms, especially containing strains of the genus Lactobacillus and Bifidobacterium. For reaching positive effect on men's health, it is suggested to consume at least 100 grams of fermented milk products with minimal concentration of 106 CFU/g of probiotics daily. Five kinds of fermented milk products REVITAL ACTIVE with different flavour (natur, aloe vera, strawberry, raspberry -- vanilla, apricot) were analyzed for quality and quantity level of probiotics at the day of production and during the whole expiration period (28 days). The producer of these products is guaranting presence of three probiotics strains: L. acidophilus, L. rhamnosus and Bifidobacterium sp. The presence of those three species were proved at each of tested prod
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
JU - Aeronautika, aerodynamika, letadla
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2008
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNET'2008 Agro. Proceedings of International Ph.D. Students Conference
ISBN
978-80-7375-239-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
Mendelova Zemědělská a Lesnická Univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
1. 1. 2008
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—