Mikrobiologická detekce probiotických mikroorganismů ve fermentovaných mléčných výrobcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F07%3A00108448" target="_blank" >RIV/62156489:43210/07:00108448 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Mikrobiologická detekce probiotických mikroorganismů ve fermentovaných mléčných výrobcích
Popis výsledku v původním jazyce
Probiotickým bakteriím je připisována řada příznivých účinků pro lidské zdraví. Díky těmto vlastnostem jsou probiotické bakterie přidávány do potravin. Probiotické druhy Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp. a Lactobacillus rhamnosus patří mezinejčastěji používaná probiotika v mléčných výrobcích. Pro dosažení příznivých účinků pro lidské zdraví je spotřebitelům doporučována denní konzumace alespoň 100 g mléčného výrobku s minimálním obsahem 10 miliónů (106) těchto probiotických bakterií v 1 gnebo 1 ml výrobku. Pro monitorování obsahu probiotických bakterií v mléčných výrobcích je nutné vyvinout metody pro selektivní stanovení probiotik. Výsledkem této práce je výběr pěti kultivačních médií pro selektivní stanovení S. thermophilus (ST agar),L. rhamnosus (MRS s vankomycinem), L. acidophilus (MRS s upraveným pH = 5,2) a Bifidobacterium spp. (BSM agar). V práci bylo analyzováno sedm fermentovaných mléčných výrobků s probiotickou kulturou. Pro selektivní stanovení probiotických
Název v anglickém jazyce
Microbiological detection of probiotic microorganisms in fermented milk products
Popis výsledku anglicky
A number of health benefits have been claimed for probiotic bacteria such as Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium spp., and Lactobacillus rhamnosus. Because of the potential health benefits, these organisms are increasingly incorporated into dairyfoods. However, to reach health benefits, the concentration of probiotic have to be 106 CFU/g of a product. For assessing of required probiotic bacteria quantity, it is important to have a working method for selective enumeration of these probiotic bacteria. Five bacteriological media were evaluated to assess their suitability to selectively enumerate Streptococcus thermophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium spp. Bacteriological media evaluated included Streptococcus thermophilus agar, pH modified MRS agar, MRS-vancomycine agar and BSM (Bifidus selective medium) agar under different conditions. Seven selected fermented milk products with probiotic culture were analyzed for their bacterial populat
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis
ISSN
1211-8516
e-ISSN
—
Svazek periodika
LV
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
15-20
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—