Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kvantitativní stanovení probiotických laktobacilů ve fermentovaných mléčných výrobcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901983" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901983 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kvantitativní stanovení probiotických laktobacilů ve fermentovaných mléčných výrobcích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vzhledem k pozitivním zdravotním účinkům potravin obsahujícím probiotika má konzumace probiotických fermentovaných mléčných výrobků vzrůstající tendenci, což vede k potřebě jejich selektivního stanovení ve směsi s ostatními druhy bakterií mléčného kvašení z důvodu zajištění kontroly jejich deklarovaného množství. Cílem práce bylo vyhodnotit selektivitu doporučených kultivačních médií pro nejčastěji se v ČR vyskytující probiotické druhy L. acidophilus a L. casei a porovnat tyto plotnové metody s kvantitativní PCR (qPCR) s použitím nově navržených primerů kódujících peptidoglykanhydrolasy. Selektivní médium pro L. acidophilus a L. casei pokud se probiotické kmeny nacházejí ve směsi s ostatními druhy bakterií mléčného kvašení neexistuje. Stanovení probiotických mikroorganismů pomocí plotnové metody závisí na typu výrobku, stanovovaném mikroorganismu a na přítomnosti a druhovém složení ostatní přítomné mikroflóry. Kvantitativní stanovení pomocí qPCR ve srovnání s plotnovými metodami vycházelo o jeden řád výše než pomocí plotnových metod, což může být způsobeno (i) přítomností DNA z mrtvých buněk, (ii) přítomností živých buněk, ale nekultivovatelných forem, (iii) faktem, že jedna KTJ na plotně může být generována z více než jedné buňky. Hlavní výhodou qPCR je rychlost, spolehlivost, opakovatelnost a vysoká citlivost. Metoda qPCR zahrnuje i kritické kroky, kterými jsou např. izolace DNA a návrh specifických primerů.

  • Název v anglickém jazyce

    Quantitative determination of probiotic lactobacilli in fermented milk products

  • Popis výsledku anglicky

    In this work, the selectivity of various cultivation media used for the determination of probiotic lactic acid bacteria (Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus) was tested. The determination of bacterial count obtained by plate methods and the quantitative polymerase chain reactions in pure cultures as well as in the comercial fermented products were compared. Media according to ČSN ISO 20 128, MRS agar pH 5.6; MRS agar pH 5.6 cultured for 14 days at 15 o C, MRS agar with vancomycin, MRS agar with bile, LC agar and M-RTLV agar were used in this work. The examined plate methods for the determination of Lactobacillus casei in fermented dairy products were not sufficiently selective. On the other hand, MRS agar with clindamycin and ciprofloxacin was found to be selective for the determination of Lactobacillus acidophilus in fermented dairy products. The number of cells determined by the quantitative polymerase chain reaction was about 1 to 2 log cycle higher compared to plate methods.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    borník Celostátní přehlídky sýrů 2016

  • ISBN

    978-80-7080-973-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    89-96

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    19. 1. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku