Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Pivo se zvýšeným obsahem xanthohumolu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43897266" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43897266 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Pivo se zvýšeným obsahem xanthohumolu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Xanthohumol je prenylflavonoid, který se vyskytuje téměř výhradně v chmelových hlávkách. V minulosti bylo prokázáno, že tato látka disponuje řadou zdravotních biologických aktivit prospěšných pro lidské zdraví jako např. antioxidační, antikancerogení a estrogení účinky. Rozpustnost xanthohumolu ve vodě a slabých alkoholických roztocích je však velmi nízká a proto obsah této látky v pivu bývá často nižší než 1 mg/l. Předmětem této práce je pivo s obsahem xanthohumolu minimálně 4 mg/L, které bylo připraveno speciálními technologickými a obohacovacími postupy využitelnými v provozním měřítku.

  • Název v anglickém jazyce

    Xanthohumol enriched beer

  • Popis výsledku anglicky

    Xanthohumol is a prenylflavonoid, which occurs predominantly in hop cones. It has been shown that this substance has a number of health benefits such as antioxidant, anticancerogenic and estrogenic. Xanthohumol solubility in water and weak alcoholic solutions is very low and therefore the content of this substance in beer is often less than 1 mg/L. The target of this work is xanthohumol enriched beer (containing at least 4 mg/L xanthohumol), which was prepared by special technological and enrichment procedures applicable in an industrial scale.

Klasifikace

  • Druh

    F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor

  • CEP obor

    EI - Biotechnologie a bionika

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B053" target="_blank" >QI111B053: Nové postupy pro využití zemědělských surovin a produkci hlavních druhů potravin zvyšující jejich kvalitu, bezpečnost, konkurenceschopnost a výživový benefit spotřebiteli.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    27481

  • Vydavatel

    CZ001 -

  • Název vydavatele

    Industrial Property Office

  • Místo vydání

    Prague

  • Stát vydání

    CZ - Česká republika

  • Datum přijetí

  • Název vlastníka

    VŠCHT Praze, Technická 5, Praha 6, PSČ 166 28

  • Způsob využití

    B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy

  • Druh možnosti využití

    P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence