Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The impact of Fusarium infection on the content of selected basic nutrients in the barley grain

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898077" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43898077 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/25328859:_____/14:#0000785 RIV/62156489:43210/14:43908786

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The impact of Fusarium infection on the content of selected basic nutrients in the barley grain

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Economic quality of agricultural products is considerably influenced by a health status of crops. In the recent past, a greater attention has been paid to infections of cereals caused by pathogens of the genus Fusarium, which in addition to grain yield and quality decrease exhibit health risks to consumers, especially due to the presence of mycotoxins, their toxic secondary metabolites. A set of 28 cultivars and genetic resources of spring barley was grown in 2011-2013 at two locations (Kromeriz and Zabcice) under natural infection and inoculation with a selected strain of Fusarium culmorum. Barley materials differed in selected morphological traits and chemical characteristics. Contents of basic nutrients (N-substances, starch, betaglucans, fat in %)and levels of selected mycotoxins (trichothecenes B, trichothecenes A, zearalenone + zearalenols and "emerging" mycotoxins in mýg.kg-1) in grain were determined. The differences due to the infection were evaluated both within the examined

  • Název v anglickém jazyce

    The impact of Fusarium infection on the content of selected basic nutrients in the barley grain

  • Popis výsledku anglicky

    Economic quality of agricultural products is considerably influenced by a health status of crops. In the recent past, a greater attention has been paid to infections of cereals caused by pathogens of the genus Fusarium, which in addition to grain yield and quality decrease exhibit health risks to consumers, especially due to the presence of mycotoxins, their toxic secondary metabolites. A set of 28 cultivars and genetic resources of spring barley was grown in 2011-2013 at two locations (Kromeriz and Zabcice) under natural infection and inoculation with a selected strain of Fusarium culmorum. Barley materials differed in selected morphological traits and chemical characteristics. Contents of basic nutrients (N-substances, starch, betaglucans, fat in %)and levels of selected mycotoxins (trichothecenes B, trichothecenes A, zearalenone + zearalenols and "emerging" mycotoxins in mýg.kg-1) in grain were determined. The differences due to the infection were evaluated both within the examined

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI111B044" target="_blank" >QI111B044: Komplexní strategie pro minimalizaci negativního dopadu infekce toxikogenními houbami r. Fusarium v obilovinách a odvozených produktech.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MendelNet 2014 - Proceedings of International PhD Students Conference

  • ISBN

    978-80-7509-174-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    119-125

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    19. 11. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku