The impact of Fusarium infection on the content of selected basic nutrients in the barley grain
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898077" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43898077 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/25328859:_____/14:#0000785 RIV/62156489:43210/14:43908786
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The impact of Fusarium infection on the content of selected basic nutrients in the barley grain
Popis výsledku v původním jazyce
Economic quality of agricultural products is considerably influenced by a health status of crops. In the recent past, a greater attention has been paid to infections of cereals caused by pathogens of the genus Fusarium, which in addition to grain yield and quality decrease exhibit health risks to consumers, especially due to the presence of mycotoxins, their toxic secondary metabolites. A set of 28 cultivars and genetic resources of spring barley was grown in 2011-2013 at two locations (Kromeriz and Zabcice) under natural infection and inoculation with a selected strain of Fusarium culmorum. Barley materials differed in selected morphological traits and chemical characteristics. Contents of basic nutrients (N-substances, starch, betaglucans, fat in %)and levels of selected mycotoxins (trichothecenes B, trichothecenes A, zearalenone + zearalenols and "emerging" mycotoxins in mýg.kg-1) in grain were determined. The differences due to the infection were evaluated both within the examined
Název v anglickém jazyce
The impact of Fusarium infection on the content of selected basic nutrients in the barley grain
Popis výsledku anglicky
Economic quality of agricultural products is considerably influenced by a health status of crops. In the recent past, a greater attention has been paid to infections of cereals caused by pathogens of the genus Fusarium, which in addition to grain yield and quality decrease exhibit health risks to consumers, especially due to the presence of mycotoxins, their toxic secondary metabolites. A set of 28 cultivars and genetic resources of spring barley was grown in 2011-2013 at two locations (Kromeriz and Zabcice) under natural infection and inoculation with a selected strain of Fusarium culmorum. Barley materials differed in selected morphological traits and chemical characteristics. Contents of basic nutrients (N-substances, starch, betaglucans, fat in %)and levels of selected mycotoxins (trichothecenes B, trichothecenes A, zearalenone + zearalenols and "emerging" mycotoxins in mýg.kg-1) in grain were determined. The differences due to the infection were evaluated both within the examined
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B044" target="_blank" >QI111B044: Komplexní strategie pro minimalizaci negativního dopadu infekce toxikogenními houbami r. Fusarium v obilovinách a odvozených produktech.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
MendelNet 2014 - Proceedings of International PhD Students Conference
ISBN
978-80-7509-174-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
119-125
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
19. 11. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—