Zhodnocení komerčně dostupných rychlotestů pro stanovení obsahu deoxynivalenolu v cereáliích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898086" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43898086 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zhodnocení komerčně dostupných rychlotestů pro stanovení obsahu deoxynivalenolu v cereáliích
Popis výsledku v původním jazyce
Cereálie jsou v průběhu vegetace nebo při nevhodném skladování napadány mikroskopickými vláknitými houbami a potažmo jejich toxickými sekundárními metabolity - mykotoxiny. V klimatických podmínkách mírného pásu patří mezi nejběžněji detekované mykotoxinydeoxynivalenol, (DON), mykotoxin produkovaný mikromycetami rodu Fusarium. DON je celosvětově nejrozšířenějším "přírodním" kontaminantem cereálií a bývá proto označován jako marker mykotoxinové kontaminace. Vývoji metod pro jeho stanovení je proto věnováno dostatečné pozornosti. Značnou oblibu v posledních letech získávají různé rychlostesty založené na principu plošné imunochromatografie sloužící pro screeningová stanovení DON. Prezentované studie byla zaměřena na analýzu 5 vzorků pšenice, 14 vzorků ječmene a 2 vzorky žita s využitím dvou komerčních rychlotestů RIDA(R) QUICK DON a Charm ROSA. Současně byla ke stanovení DON, dále jeho dvou acetylovaných forem 3-ADON/15-ADON a glykosylované formy DON-3-glukosidu (D3G), využita metoda vys
Název v anglickém jazyce
Critical assessment of commercially available rapid tests for determination of deoxynivalenol in cereals
Popis výsledku anglicky
Cereals are in the course of vegetation or improper storage attacked by microscopic filamentous fungi and hence their toxic secondary metabolites - mycotoxins. In the climatic conditions of the temperate zone are among the most commonly detected mycotoxin deoxynivalenol (DON), a mycotoxin produced by Fusarium micromycetes. DON is the world's most widely used "natural" cereals contaminant and is therefore referred to as a marker of mycotoxin contamination. Development of methods for its determination istherefore given sufficient attention. Considerable popularity in recent years, various rychlostesty based on the principle of surface immunochromatography used for screening determination DON. Presented study focused on the analysis of 5 samples of wheat, 14 samples of barley and rye 2 samples using two commercial rapid tests RIDA(R) QUICK DON and Charm ROSA. At the same time the determination of DON, a further two-acetylated forms of 3-ADON / 15-ADON and glycosylated forms of DON-3-gluc
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI111B154" target="_blank" >QI111B154: Bezpečnost cereálních bioproduktů z pohledu výskytu alternáriových a fusariových mykotoxinů.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek z konference Mykotoxiny 2014
ISBN
978-80-7080-895-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
75-82
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
23. 10. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—