Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rychlost perkolační extrakce olejnin: vliv mikrostruktury vloček na kapilární tok rozpouštědla a difuzní pochody

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898336" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43898336 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Rychlost perkolační extrakce olejnin: vliv mikrostruktury vloček na kapilární tok rozpouštědla a difuzní pochody

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Řepkový olej se získává kombinací předlisování a rozpouštědlové extrakce. Složení surového oleje na vstupu do rafinace ovlivňuje zásadním způsobem ztráty neutrálních lipidů (triacylglycerolů), které úzce souvisí s úbytkem povrchově aktivních heterolipidůa doprovodných látek lipidů. Heterolipidy se v průběhu rafinace kvantitativně odstraňují a tím zvyšují ztrátu hlavního produktu - triacylglycerolů. Po extrakci rafinátu zůstává neznámý podíl zbytkového obsahu neutrálních lipidů, heterolipidů a doprovodných látek lipidů. Dostupná časopisecká literatura neposkytuje dostatek informací o mikrostruktuře extrahovaného materiálu v souvislosti s účinností extrakce oleje.

  • Název v anglickém jazyce

    The rate of percolation extraction of oilseeds: the influence of flake microstructure on capillary flow of solvent and diffusion processes

  • Popis výsledku anglicky

    Combination of prepressing and solvent extraction techniques is important in the case of high oil content seeds such as rapeseeds. Total extractables consist of homolipid fatty esters: simple glycerolipids (mono-, di- and triacylglycerols), wax and sterol esters, free fatty acids, complex glycerolipids (phosphoglycerolipids, glycoglycerolipids) and unsaponifiable matter including sterols, tocopherols and pigments. Complex glycerolipids (heterolipids) and free fatty acids increase the refining loss. Other undesirable oil components such as pigments lower the crude oil quality at the final stage of solvent extraction. Here we present the effect of rapeseed microstructure on the extraction mechanism.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník 52. Mezinárodní konference o olejích a tucích

  • ISBN

    978-80-86238-67-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    80-84

  • Název nakladatele

    Česká společnost chemická

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Humpolec

  • Datum konání akce

    14. 5. 2014

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku