Rychlost perkolační extrakce olejnin: vliv mikrostruktury vloček na kapilární tok rozpouštědla a difuzní pochody
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898336" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43898336 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rychlost perkolační extrakce olejnin: vliv mikrostruktury vloček na kapilární tok rozpouštědla a difuzní pochody
Popis výsledku v původním jazyce
Řepkový olej se získává kombinací předlisování a rozpouštědlové extrakce. Složení surového oleje na vstupu do rafinace ovlivňuje zásadním způsobem ztráty neutrálních lipidů (triacylglycerolů), které úzce souvisí s úbytkem povrchově aktivních heterolipidůa doprovodných látek lipidů. Heterolipidy se v průběhu rafinace kvantitativně odstraňují a tím zvyšují ztrátu hlavního produktu - triacylglycerolů. Po extrakci rafinátu zůstává neznámý podíl zbytkového obsahu neutrálních lipidů, heterolipidů a doprovodných látek lipidů. Dostupná časopisecká literatura neposkytuje dostatek informací o mikrostruktuře extrahovaného materiálu v souvislosti s účinností extrakce oleje.
Název v anglickém jazyce
The rate of percolation extraction of oilseeds: the influence of flake microstructure on capillary flow of solvent and diffusion processes
Popis výsledku anglicky
Combination of prepressing and solvent extraction techniques is important in the case of high oil content seeds such as rapeseeds. Total extractables consist of homolipid fatty esters: simple glycerolipids (mono-, di- and triacylglycerols), wax and sterol esters, free fatty acids, complex glycerolipids (phosphoglycerolipids, glycoglycerolipids) and unsaponifiable matter including sterols, tocopherols and pigments. Complex glycerolipids (heterolipids) and free fatty acids increase the refining loss. Other undesirable oil components such as pigments lower the crude oil quality at the final stage of solvent extraction. Here we present the effect of rapeseed microstructure on the extraction mechanism.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník 52. Mezinárodní konference o olejích a tucích
ISBN
978-80-86238-67-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
80-84
Název nakladatele
Česká společnost chemická
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Humpolec
Datum konání akce
14. 5. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—