Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Izolace a rafinace řepkového oleje a řepkových proteinů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F24%3A43931150" target="_blank" >RIV/60461373:22330/24:43931150 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Izolace a rafinace řepkového oleje a řepkových proteinů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Jedlé oleje a tuky, které se dělí podle původu na rostlinné, živočišné či získávané z jednobuněčných organismů (SCO), obsahují majoritní triacylglyceroly TAG), volné mastné kyseliny (vMK), diacylglyceroly (DAG), monoacylglyceroly (MAG) a minoritní doprovodné látky lipidů jako jsou steroly, skvalen, tokochromanoly či lipofilní pigmenty. Estery mastných kyselin s různým stupněm nenasycenosti se liší reaktivitou uhlovodíkového řetězce, neboť při vysokoteplotním namáhání poskytují geometrické a polohové izomery souhrnně označované jako trans mastné kyseliny. Aktuálním celosvětovým problémem je tvorba esterů 3-monochlorpropan-1,2-diolu (3-MCPD), esterů 2-monochlorpropan-1,3-diolu (2-MCPD) a esterů glycidolu v rafinovaných olejích a tucích v důsledku SN2 a E2 reakcí.1,2 Procesní kontaminanty, identifikované v roce 2006 (na VŠCHT Praha) a 2009 (v Německu), ovlivnily významným způsobem získávání, rafinaci a modifikaci rostlinných olejů a jejich frakcí1-4. Bez technologických inovací by zpracovatelé nemohli použít značnou část produkce v potravinářském sektoru.

  • Název v anglickém jazyce

    Isolation and refining of rapeseed oil and rapeseed proteins

  • Popis výsledku anglicky

    Edible oils and fats, which are divided according to origin into vegetable, animal or obtained from single-celled organisms (SCO), contain the majority triacylglycerols TAG), free fatty acids (vMK), diacylglycerols (DAG), monoacylglycerols (MAG) and minor lipid substances such as sterols, squales, lipophilic pigments, tocochromanols. Fatty acid esters with different degrees of unsaturation differ in their hydrocarbon reactivity, as they provide geometric and positional isomers collectively referred to as trans fatty acids during high-temperature loading. A current worldwide problem is the formation of 3-monochloropropane-1,2-diol (3-MCPD), 2-monochloropropane-1,3-diol (2-MCPD) esters and glycidol esters in refined oils and fats as a result of SN2 and E2 reactions.1,2 Process contaminants2 and identified02ŠT Prague (in 2026 In contaminants) Germany), transfers and modifications of recovery, refining vegetable oils and their fractions1-4. Without technological innovation, processors would not be able to use a significant part of the production in the food sector.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK22010135" target="_blank" >QK22010135: Nové trvale udržitelné způsoby zpracování a využití tuzemských olejnin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů