Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analýza lipidové frakce náhražek mléka do kávy, šlehaček ve spreji a polévkových kostek s ohledem na zdravotní rizika.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019263" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019263 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Analysis of the lipid fractions of coffee creamers, cream aerosols, and bouillon cubes for their health risk associated constituents.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Fifteen coffee creamers, 10 cream aerosols and 5 bouillon cubes from the retail market were analysed, principally for their content of trans-fatty acids that are known to increase the risk of coronary heart disease and for their content of 3-chloropropane-1,2-diol (3-MCPD) fatty acid esters that possibly have a bioaccumulation potential. Contents of trans-fatty acids in coffee creamers, cream aerosols and bouillon cubes were in the range of 0.2-32.8%, not detected -6.0%, and 0.5-2.1% of total fatty acids, respectively. All samples contained high levels of 3-MCPD fatty acid esters that were determined after releasing the free 3-MCPD by methanolysis. The 3-MCPD levels in coffee creamers, cream aerosols and bouillon cubes were in the range of 130-730 ?g/kg (540-4480 ?g/kg fat), 50-730 ?g/kg (220-2880 ?g/kg fat) and 380-670 ?g/kg (2650-4840 ?g/kg fat), respectively. The results showed that refined and hydrogenated oils may represent a certain risk. The highest levels of 3-MCPD esters were

  • Název v anglickém jazyce

    Analysis of the lipid fractions of coffee creamers, cream aerosols, and bouillon cubes for their health risk associated constituents.

  • Popis výsledku anglicky

    Fifteen coffee creamers, 10 cream aerosols and 5 bouillon cubes from the retail market were analysed, principally for their content of trans-fatty acids that are known to increase the risk of coronary heart disease and for their content of 3-chloropropane-1,2-diol (3-MCPD) fatty acid esters that possibly have a bioaccumulation potential. Contents of trans-fatty acids in coffee creamers, cream aerosols and bouillon cubes were in the range of 0.2-32.8%, not detected -6.0%, and 0.5-2.1% of total fatty acids, respectively. All samples contained high levels of 3-MCPD fatty acid esters that were determined after releasing the free 3-MCPD by methanolysis. The 3-MCPD levels in coffee creamers, cream aerosols and bouillon cubes were in the range of 130-730 ?g/kg (540-4480 ?g/kg fat), 50-730 ?g/kg (220-2880 ?g/kg fat) and 380-670 ?g/kg (2650-4840 ?g/kg fat), respectively. The results showed that refined and hydrogenated oils may represent a certain risk. The highest levels of 3-MCPD esters were

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Science

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    25

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    257-264

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus