Analýza lipidové frakce náhražek mléka do kávy, šlehaček ve spreji a polévkových kostek s ohledem na zdravotní rizika.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F07%3A00019263" target="_blank" >RIV/60461373:22330/07:00019263 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Analysis of the lipid fractions of coffee creamers, cream aerosols, and bouillon cubes for their health risk associated constituents.
Popis výsledku v původním jazyce
Fifteen coffee creamers, 10 cream aerosols and 5 bouillon cubes from the retail market were analysed, principally for their content of trans-fatty acids that are known to increase the risk of coronary heart disease and for their content of 3-chloropropane-1,2-diol (3-MCPD) fatty acid esters that possibly have a bioaccumulation potential. Contents of trans-fatty acids in coffee creamers, cream aerosols and bouillon cubes were in the range of 0.2-32.8%, not detected -6.0%, and 0.5-2.1% of total fatty acids, respectively. All samples contained high levels of 3-MCPD fatty acid esters that were determined after releasing the free 3-MCPD by methanolysis. The 3-MCPD levels in coffee creamers, cream aerosols and bouillon cubes were in the range of 130-730 ?g/kg (540-4480 ?g/kg fat), 50-730 ?g/kg (220-2880 ?g/kg fat) and 380-670 ?g/kg (2650-4840 ?g/kg fat), respectively. The results showed that refined and hydrogenated oils may represent a certain risk. The highest levels of 3-MCPD esters were
Název v anglickém jazyce
Analysis of the lipid fractions of coffee creamers, cream aerosols, and bouillon cubes for their health risk associated constituents.
Popis výsledku anglicky
Fifteen coffee creamers, 10 cream aerosols and 5 bouillon cubes from the retail market were analysed, principally for their content of trans-fatty acids that are known to increase the risk of coronary heart disease and for their content of 3-chloropropane-1,2-diol (3-MCPD) fatty acid esters that possibly have a bioaccumulation potential. Contents of trans-fatty acids in coffee creamers, cream aerosols and bouillon cubes were in the range of 0.2-32.8%, not detected -6.0%, and 0.5-2.1% of total fatty acids, respectively. All samples contained high levels of 3-MCPD fatty acid esters that were determined after releasing the free 3-MCPD by methanolysis. The 3-MCPD levels in coffee creamers, cream aerosols and bouillon cubes were in the range of 130-730 ?g/kg (540-4480 ?g/kg fat), 50-730 ?g/kg (220-2880 ?g/kg fat) and 380-670 ?g/kg (2650-4840 ?g/kg fat), respectively. The results showed that refined and hydrogenated oils may represent a certain risk. The highest levels of 3-MCPD esters were
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Science
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
25
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
257-264
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—