Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah imunoglobulinů jako indikátor kvality kolostra.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898417" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43898417 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah imunoglobulinů jako indikátor kvality kolostra.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vzhledem k vysokému obsahu biologicky aktivních látek se kolostrum stává důležitou surovinou pro výrobu potravních doplňků a funkčních potravin. Indikátorem kvality mleziva je vysoký obsah imunoglobulinů, především IgG1. Metody pro jejich stanovení jsounezbytné pro kontrolu suroviny, průběhu zpracování i finálních produktů. Cílem práce bylo ověřit vybrané metody a posoudit je z hlediska shody se standardní metodou radiální imunodifuze (RID), rychlosti a cenové dostupnosti. Pro RID se osvědčil kit BindingSite. Měření hustoty a indexu lomu lze použít pro rychlé a levné orientační stanovení. Byly zjištěny značné rozdíly mezi výsledky z RID a SDS?PAGE. Za perspektivní lze považovat vylučovací chromatografii (SEC), která vykazuje dobrou shodu s RID (R2=0,9501), vyžaduje malé množství vzorku a je poměrně rychlá.

  • Název v anglickém jazyce

    Content of immunoglobulins as quality indicator of colostrum.

  • Popis výsledku anglicky

    With respect to high content of biologically active components colostrum becomes important raw material for production of food supplements and new functional foods. Indicator of colostrum quality is high content

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210376" target="_blank" >QJ1210376: Kolostrum jako zdroj nových primárních produktů v potravinách a doplňcích stravy vyznačujících se zlepšenými dietetickými vlastnostmi a vysokým obsahem přirozených biologicky aktivních látek.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    Neuveden

  • Číslo periodika v rámci svazku

    146

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    "VII"-"X"

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus