Molecular analysis of Staphylococcus aureus pathogenicity islands (SaPI) and their superantigens combination of food samples
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898424" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43898424 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167701214003042" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167701214003042</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.mimet.2014.10.014" target="_blank" >10.1016/j.mimet.2014.10.014</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Molecular analysis of Staphylococcus aureus pathogenicity islands (SaPI) and their superantigens combination of food samples
Popis výsledku v původním jazyce
Staphylococcus aureus produces a wide variety of superantigenic activity Staphylococcal enterotoxins (SE) and they are a major cause of food poisoning. These superantigens are associated with mobile genetic elements such as plasmids, prophages and S. aureus pathogenicity islands (SaPI). The presence of well-known eight SaPI integrase and 13 enterotoxin genes (sea, seb, sec, sed, see, seg, seh, sei, sej, sel, sek, seq, and tst) in 93 S. aureus strains were investigated. All S. aureus isolates were characterized by pulsed-field gel electrophoresis (PFGE), and the genes were detected using five sets of multiplex PCR (mPCR). The most predominant toxin genes were sea (19%), seb (15%), sec (54%), sell (48%), selk (46%), selq (52%), seg (22%), and sei (19%).Analysis showed that many S. aureus isolates harbored multiple toxin genes. An mPCR-based assay was developed for the determination of all SaPI and their superantigen gene combinations. Twenty three isolates revealed the gene combination
Název v anglickém jazyce
Molecular analysis of Staphylococcus aureus pathogenicity islands (SaPI) and their superantigens combination of food samples
Popis výsledku anglicky
Staphylococcus aureus produces a wide variety of superantigenic activity Staphylococcal enterotoxins (SE) and they are a major cause of food poisoning. These superantigens are associated with mobile genetic elements such as plasmids, prophages and S. aureus pathogenicity islands (SaPI). The presence of well-known eight SaPI integrase and 13 enterotoxin genes (sea, seb, sec, sed, see, seg, seh, sei, sej, sel, sek, seq, and tst) in 93 S. aureus strains were investigated. All S. aureus isolates were characterized by pulsed-field gel electrophoresis (PFGE), and the genes were detected using five sets of multiplex PCR (mPCR). The most predominant toxin genes were sea (19%), seb (15%), sec (54%), sell (48%), selk (46%), selq (52%), seg (22%), and sei (19%).Analysis showed that many S. aureus isolates harbored multiple toxin genes. An mPCR-based assay was developed for the determination of all SaPI and their superantigen gene combinations. Twenty three isolates revealed the gene combination
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Systémy jištění kvality a bezpečnosti mlékárenských výrobků vhodnými metodami aplikovatelnými v praxi</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Microbiological Methods
ISSN
0167-7012
e-ISSN
—
Svazek periodika
107
Číslo periodika v rámci svazku
DEC 2014
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
197-204
Kód UT WoS článku
000347605900033
EID výsledku v databázi Scopus
—