Stanovení obsahu imunoglobulinů v kravském a kozím mlezivu.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F14%3A43898462" target="_blank" >RIV/60461373:22330/14:43898462 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení obsahu imunoglobulinů v kravském a kozím mlezivu.
Popis výsledku v původním jazyce
Mlezivo je první potravou mláďat savců produkovanou několik málo dní po porodu a jako takové má mimořádný vliv na další rozvoj jedince. Jde o tekutinu s vysokou nutriční hodnotou a především výrazným vlivem na modulaci imunitního systému a obranyschopnost mláděte. K nejdůležitějším látkám, které v kolostru nalezneme, patří bílkoviny, tuk, laktosa, vitaminy, minerály, růstové a antimikrobiální faktory. Obsah bílkovin v mlezivu je navýšen především vyšší koncentrací imunoglobulinů, které mají hlavní vlivna rozvoj imunity organismu a které jsou hlavním ukazatelem jakosti při komerčním využití mleziva např. ve formě doplňků stravy. V kravském mlezivu nejvíce zastoupen IgG. Hladina koncentrace imunoglobulinů s postupem laktace výrazně klesá, mezi prvním adruhým nádojem je pokles až 50%. Stanovení imunoglobulinů lze provést různými metodami. Velký potenciál pro stanovení imunoglobulinů má radiální imunodifuze, která představuje jednoduchou metodu založenou na interakci imunoglobulinu s váz
Název v anglickém jazyce
Determination of the immunoglobulins in bovine and goat colostrum.
Popis výsledku anglicky
Colostrum is the first food of young mammals produced a few days after birth (average 5 days ) and as such has an enormous influence on the further development of the individual. It is a liquid with a high nutritional value and especially strong influence on the modulation of the immune system and immune chick. The most important substances found in colostrum proteins, essential and nonessential amino acids, fatty acids, lactose, vitamins, minerals, growth factors and antimicrobials . The protein content in colostrum is increased especially in higher concentrations of immunoglobulin's, which have a major influence on the development of immunity. Determination of immunoglobulin can be done by various methods. Large potential for the determination of immunoglobulins has radial immunodiffusion, which represents a simple method based on the interaction between immunoglobulin antibodies coupled to agarose gel RID kit. For the determination of immunoglobulins is suitable use as SDS- PAGE ele
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210376" target="_blank" >QJ1210376: Kolostrum jako zdroj nových primárních produktů v potravinách a doplňcích stravy vyznačujících se zlepšenými dietetickými vlastnostmi a vysokým obsahem přirozených biologicky aktivních látek.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2014 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-909-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
37-42
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
23. 1. 2014
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—