Stanovení imunoglobulinů v sušeném mlezivu pomocí afinitní chromatografie.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F20%3A43921472" target="_blank" >RIV/60461373:22330/20:43921472 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://cps.vscht.cz/organizace/soubory" target="_blank" >https://cps.vscht.cz/organizace/soubory</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení imunoglobulinů v sušeném mlezivu pomocí afinitní chromatografie.
Popis výsledku v původním jazyce
Hlavním znakem kvality mleziva je obsah bílkovin a především imunoglobulinů, které jsou důležité pro výživu telat a také pro kvalitu doplňků stravy na bázi mleziva. Pro stanovení obsahu imunoglobulinů jsou nejvíce používané metody radiální imunodifuze, imunosorbentní test s vázaným enzymem, gelová a kapilární elektroforéza, chromatografické a spektrofotometrické metody. Radiální imunodifuze je nákladná a časově náročná metoda, a proto se hledají rychlé provozní metody pro stanovení přesného množství imunoglobulinů, které by ji mohly nahradit. Vhodnou alternativní metodou by mohla být afinitní chromatografie na koloně s vázaným proteinem G (R2 = 0,88), která je rychlá, poskytuje přesné výsledky a nevyžaduje složitou přípravu vzorků, ale je náročnější na přístrojové vybavení.
Název v anglickém jazyce
Determination of immunoglobulins in dried colostrum by affinity chromatography.
Popis výsledku anglicky
The main feature of colostrum quality is the content of proteins and mainly immunoglobulins, which are important for the nutrition of calves and also for the quality of colostrum-based dietary supplements. Radial immunodiffusion, the enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA), gel and capillary electrophoresis, chromatographic and spectrophotometric methods are the most commonly used for the determination of immunoglobulin content. Radial immunodiffusion is a costly and time-consuming method and therefore rapid operational methods are being sought to determine the exact amount of immunoglobulins that could replace it. A suitable alternative method could be affinity chromatography on a protein G coupled column (R2 = 0.88), which is fast, provides accurate results and does not require complex sample preparation but requires instrumentation.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2020 - Výsledky přehlídek a sborník příspěvků konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7592-076-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
71-75
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
23. 1. 2020
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—