Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antibacterial effect of compounds of peptide nature contained in aqueous extract of Brasicca napus, Solanum lycopersicum and Tetragonia tetragonioides leaves.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43899591" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43899591 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.jmbfs.org/wp-content/uploads/2015/04/jmbfs-0684-neubauerova.pdf" target="_blank" >http://www.jmbfs.org/wp-content/uploads/2015/04/jmbfs-0684-neubauerova.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.15414/jmbfs.2015.4.5.427-433" target="_blank" >10.15414/jmbfs.2015.4.5.427-433</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antibacterial effect of compounds of peptide nature contained in aqueous extract of Brasicca napus, Solanum lycopersicum and Tetragonia tetragonioides leaves.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Treatment of infections caused by pathogenic bacteria is still harder. Due to increasing number of microbial species resistant against so far invented antibiotics. This presents great problem for public health. One of the potential solutions seems to beantimicrobial peptides. Those peptides are synthetized in all organisms as a part of innate immunity with rapid mode of antimicrobial action. Lot of them have been isolated from bacteria, plants, insects and mammals as well. Our project was aimed on finding such peptides in plant extracts, respectively in leaves of Brassica napus (canola), Solanum lycopersicum (tomato) and Tetragonia tetragonioides (New Zealand spinach). We used several separation techniques to obtain fractions containing compounds of peptide nature with hydrophobic character. Antimicrobial activity of these fractions was tested against several gram-positive and gram-negative bacteria. Mass spectrometry analysis of antimicrobial active fractions proved presence of low m

  • Název v anglickém jazyce

    Antibacterial effect of compounds of peptide nature contained in aqueous extract of Brasicca napus, Solanum lycopersicum and Tetragonia tetragonioides leaves.

  • Popis výsledku anglicky

    Treatment of infections caused by pathogenic bacteria is still harder. Due to increasing number of microbial species resistant against so far invented antibiotics. This presents great problem for public health. One of the potential solutions seems to beantimicrobial peptides. Those peptides are synthetized in all organisms as a part of innate immunity with rapid mode of antimicrobial action. Lot of them have been isolated from bacteria, plants, insects and mammals as well. Our project was aimed on finding such peptides in plant extracts, respectively in leaves of Brassica napus (canola), Solanum lycopersicum (tomato) and Tetragonia tetragonioides (New Zealand spinach). We used several separation techniques to obtain fractions containing compounds of peptide nature with hydrophobic character. Antimicrobial activity of these fractions was tested against several gram-positive and gram-negative bacteria. Mass spectrometry analysis of antimicrobial active fractions proved presence of low m

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences

  • ISSN

    1338-5178

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    4

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    427-433

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus