Měření složení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43899698" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43899698 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22340/15:43899698
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Měření složení
Popis výsledku v původním jazyce
Kapitola uvádí přehled funkčních principů využívaných k měření složení kapalných a plynných směsí. Úvodní část kapitoly pojednává obecně o analyzátorech složení plynů a kapalin a popisuje charakteristické vlastnosti automatických analyzátorů. V části nazvané Měření složení kapalných směsí jsou popsány snímače hustoty, optické snímače, IČ analyzátory pro kapaliny, snímače viskozity, snímače elektrické vodivosti kapalin a elektrochemické snímače. V části nazvané Měření složení plynných směsí jsou popsánytepelně-vodivostní analyzátory, analyzátory s katalytickými senzory, s polovodičovými senzory, fotometrické analyzátory, magnetické analyzátory, analyzátory s fotoionizačním detektorem a elektrochemické senzory plynů. Samostatná část kapitoly popisuje odběr a úpravu vzorku. Závěrečná část kapitoly se věnuje měření barvy potravin.
Název v anglickém jazyce
Composition measurement
Popis výsledku anglicky
The chapter provides an overview of the functional principles used to composition measurement of liquids and gaseous mixtures. The introductory part of the chapter deals generally analyzers composition of gases and liquids and describes the characteristics properties of the automatic analyzers. In the section entitled "Measurement the composition of the liquids" are described density sensors, optical sensors, IR analyzers for liquids, viscosity sensors, sensors of electrolytic conductivity of liquids and electrochemical sensors. In the section entitled "Measurement the composition of the gas mixtures" are described thermal conductivity analyzers, analyzers with catalytic sensors, semiconductor sensors, photometric analyzers, magnetic analyzers, analyzers with photoionization detectors and electrochemical gas sensors. Special part discusses sampling and sample preparation for automatic analysis. The final part of the chapter is devoted to color measurement of foods.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
JB - Senzory, čidla, měření a regulace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Měření a řízení v potravinářských a biotechnologických výrobách
ISBN
978-80-7418-232-7
Počet stran výsledku
120
Strana od-do
345-464
Počet stran knihy
820
Název nakladatele
Key Publishing s.r.o.
Místo vydání
Ostrava
Kód UT WoS kapitoly
—