Měření provozních veličin v cukrovarnictví: Měření složení plynných směsí (část 3.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22340%2F19%3A43917927" target="_blank" >RIV/60461373:22340/19:43917927 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.cukr-listy.cz/on_line/2019/PDF/339-343.pdf" target="_blank" >http://www.cukr-listy.cz/on_line/2019/PDF/339-343.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Měření provozních veličin v cukrovarnictví: Měření složení plynných směsí (část 3.)
Popis výsledku v původním jazyce
V příspěvku jsou popsány magnetické a elektrochemické analyzátory, které lze využít především pro měření koncentrace kyslíku v plynných směsích, zejména pak pro kontrolu složení kouřových plynů a řízení spalovacích procesů. Jsou popsány funkční principy magnetických analyzátorů (metoda magneto-mechanická a magneto-pneumatická) a jsou porovnány přednosti a nedostatky těchto metod měření. Je vysvětlen princip funkce elektrochemických senzorů plynů, podrobněji jsou popsány elektrochemické články s tuhým elektrolytem, které jsou vhodné pro přímé měření v kouřovodu. Pro jednotlivé typy analyzátorů jsou uvedeny příklady komerčně dostupných přístrojů a jejich funkční vlastnosti.
Název v anglickém jazyce
Measurement of Process Variables in Sugar Industry: Composition Measurement of Gaseous Mixtures (part 3)
Popis výsledku anglicky
The paper describes magnetic and electrochemical analyzers, which can be used mainly for the measurement of oxygen concentration in gaseous mixtures, especially for control of smoke gas composition and control of combustion processes. The functional principles of magnetic analyzers (magneto-mechanical and magneto-pneumatic method) are described and the strengths and weaknesses of these measurement methods are compared. The principle of the function of electrochemical gas sensors is explained. Electrochemical cells with solid electrolyte are described in more detail; these sensors are suitable for direct measurement in the flue. For each type of analyzer, examples of commercially available devices and their functional properties are shown.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
20205 - Automation and control systems
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Listy cukrovarnické a řepařské
ISSN
1210-3306
e-ISSN
—
Svazek periodika
135
Číslo periodika v rámci svazku
9-10
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
"339–343"
Kód UT WoS článku
000491160800013
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85075808433