Quality Control of Chondroitin Sulphate Used in Dietary SUpplements
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43899815" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43899815 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/326/2014-CJFS" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.17221/326/2014-CJFS</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/326/2014-CJFS" target="_blank" >10.17221/326/2014-CJFS</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Quality Control of Chondroitin Sulphate Used in Dietary SUpplements
Popis výsledku v původním jazyce
Chondroitin sulphate (CS), a complex polysaccharide isolated from animal cartilage, is used as an ingredient in dietary supplements to support joint health and/or to treat osteoarthritis. Several low-quality CS raw materials were identified in marketed products of dietary supplements. For the evaluation of the quality of CS, we present here a capillary isotachophoretic method (cITP). As a leading electrolyte for the anionic analysis of CS, a mixture of 5 mM HCl + 10 mM glycine + 0.01% of 2-hydroxyethylcellulose of pH 2.8 was used. A solution of 10 mM citric acid served as the terminating electrolyte. On a series of CS raw material samples we proved that the cITP is a suitable method for this purpose.
Název v anglickém jazyce
Quality Control of Chondroitin Sulphate Used in Dietary SUpplements
Popis výsledku anglicky
Chondroitin sulphate (CS), a complex polysaccharide isolated from animal cartilage, is used as an ingredient in dietary supplements to support joint health and/or to treat osteoarthritis. Several low-quality CS raw materials were identified in marketed products of dietary supplements. For the evaluation of the quality of CS, we present here a capillary isotachophoretic method (cITP). As a leading electrolyte for the anionic analysis of CS, a mixture of 5 mM HCl + 10 mM glycine + 0.01% of 2-hydroxyethylcellulose of pH 2.8 was used. A solution of 10 mM citric acid served as the terminating electrolyte. On a series of CS raw material samples we proved that the cITP is a suitable method for this purpose.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
33
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
165-173
Kód UT WoS článku
000352167600010
EID výsledku v databázi Scopus
—