Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv náhrady chloridu sodného na vlastnosti masných výrobků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43899819" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43899819 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv náhrady chloridu sodného na vlastnosti masných výrobků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nadměrný příjem sodíku z potravin je možné snížit náhradou chloridu sodného jinými solemi. Cílem práce bylo zjistit, jaký vliv bude mít částečné nahrazení chloridu sodného chloridem draselným nebo mléčnany na technologické a senzorické vlastnosti mělněného masného výrobku Junior. Sledovanými parametry byly barva (L*, a* a b*), síla potřebná na stlačení vzorku o 80 % a senzorické hodnocení. Z naměřených hodnot vyplývá, že je možné částečně nahradit chlorid sodný jinými solemi při zachování požadovaných vlastností výrobku.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of the replacement sodium chloride on the properties of the meat products

  • Popis výsledku anglicky

    Excessive sodium intake from food may be reduced by replacing sodium chloride by other salts. The aim was to determine the effect of partial replacement of sodium chloride by potassium chloride or lactates on technological and sensory properties of minced meat product. The investigated parameters were colour (L *, a * and b *), the force required to compress the sample to 20% and sensory evaluation. The results show that it is possible to partially replace sodium chloride by other salts without negativeeffect on technological and sensory properties.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Additives and Contaminants in Foodstuffs 2015. Zborník vedeckých prác.

  • ISBN

    978-80-89597-32-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    228-232

  • Název nakladatele

    Slovenská technická univerzita v Bratislave (STU)

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Štrbské Pleso

  • Datum konání akce

    8. 10. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku