Vliv náhrady chloridu sodného na vlastnosti masných výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43899819" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43899819 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv náhrady chloridu sodného na vlastnosti masných výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Nadměrný příjem sodíku z potravin je možné snížit náhradou chloridu sodného jinými solemi. Cílem práce bylo zjistit, jaký vliv bude mít částečné nahrazení chloridu sodného chloridem draselným nebo mléčnany na technologické a senzorické vlastnosti mělněného masného výrobku Junior. Sledovanými parametry byly barva (L*, a* a b*), síla potřebná na stlačení vzorku o 80 % a senzorické hodnocení. Z naměřených hodnot vyplývá, že je možné částečně nahradit chlorid sodný jinými solemi při zachování požadovaných vlastností výrobku.
Název v anglickém jazyce
Effect of the replacement sodium chloride on the properties of the meat products
Popis výsledku anglicky
Excessive sodium intake from food may be reduced by replacing sodium chloride by other salts. The aim was to determine the effect of partial replacement of sodium chloride by potassium chloride or lactates on technological and sensory properties of minced meat product. The investigated parameters were colour (L *, a * and b *), the force required to compress the sample to 20% and sensory evaluation. The results show that it is possible to partially replace sodium chloride by other salts without negativeeffect on technological and sensory properties.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Additives and Contaminants in Foodstuffs 2015. Zborník vedeckých prác.
ISBN
978-80-89597-32-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
228-232
Název nakladatele
Slovenská technická univerzita v Bratislave (STU)
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Štrbské Pleso
Datum konání akce
8. 10. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—