Průkaz falšování čerstvého masa zmrazeným na základě enzymových metod
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43899937" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43899937 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Průkaz falšování čerstvého masa zmrazeným na základě enzymových metod
Popis výsledku v původním jazyce
Zmražením masa vznikají krystalky ledu, jež poškozují buněčné membrány a buněčné organely, v důsledku čehož se uvolňují mitochondriální enzymy do sarkoplasmatu. Přítomnost těchto enzymů v sarkoplasmatu masa tak může indikovat předcházející zmražení. Na základě dřívějších experimentů byly navrženy skladovací pokusy pro běžné druhy mas (kuřecí, vepřové a hovězí maso a lososa). Ze získaných dat je zřejmé, že pro rozlišení chlazeného a rozmraženého masa je vhodnější stanovení aktivity citrátsyntázy. Stanovení aktivity akonitázy nepřineslo jednoznačné výsledky.
Název v anglickém jazyce
Proving of adulteration of fresh meat by thawed meat, based on the enzymatic methods
Popis výsledku anglicky
Ice crystals, formed during the freezing process of meat, damage cell membranes and cellular organelles, which consequently causes the release of mitochondrial enzymes into the meat exudate. The presence of these enzymes might therefore indicate former freezing procedures carried out on a specific meat sample. Based on this hypothesis a method was developed to distinguish fresh meat from frozen/thawed meat. The aim of this study was to verify usability of new methods, which use determination of citratesynthase and aconitase for differentiation between frozen and chilled meat. The first of the series showed, that method which uses citrate synthase has better distinguishing properties compared to the method, which uses aconitase. Only the citrate synthase method was therefore used for the second set of tests. Both series showed that citrate synthase method can be used to distinguish frozen and chilled meat.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník príspevkov, Mladí vedci - bezpečnosť potravinového reťazca
ISBN
978-80-89738-06-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
240-244
Název nakladatele
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
12. 11. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—