Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Průkaz falšování čerstvého masa zmrazeným na základě enzymových metod

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43899937" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43899937 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Průkaz falšování čerstvého masa zmrazeným na základě enzymových metod

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Zmražením masa vznikají krystalky ledu, jež poškozují buněčné membrány a buněčné organely, v důsledku čehož se uvolňují mitochondriální enzymy do sarkoplasmatu. Přítomnost těchto enzymů v sarkoplasmatu masa tak může indikovat předcházející zmražení. Na základě dřívějších experimentů byly navrženy skladovací pokusy pro běžné druhy mas (kuřecí, vepřové a hovězí maso a lososa). Ze získaných dat je zřejmé, že pro rozlišení chlazeného a rozmraženého masa je vhodnější stanovení aktivity citrátsyntázy. Stanovení aktivity akonitázy nepřineslo jednoznačné výsledky.

  • Název v anglickém jazyce

    Proving of adulteration of fresh meat by thawed meat, based on the enzymatic methods

  • Popis výsledku anglicky

    Ice crystals, formed during the freezing process of meat, damage cell membranes and cellular organelles, which consequently causes the release of mitochondrial enzymes into the meat exudate. The presence of these enzymes might therefore indicate former freezing procedures carried out on a specific meat sample. Based on this hypothesis a method was developed to distinguish fresh meat from frozen/thawed meat. The aim of this study was to verify usability of new methods, which use determination of citratesynthase and aconitase for differentiation between frozen and chilled meat. The first of the series showed, that method which uses citrate synthase has better distinguishing properties compared to the method, which uses aconitase. Only the citrate synthase method was therefore used for the second set of tests. Both series showed that citrate synthase method can be used to distinguish frozen and chilled meat.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník príspevkov, Mladí vedci - bezpečnosť potravinového reťazca

  • ISBN

    978-80-89738-06-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    240-244

  • Název nakladatele

    Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    12. 11. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku