Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení polysacharidu inulinu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900464" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900464 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení polysacharidu inulinu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Metoda je učena pro analytické stanovení polysacharidu inulinu v hydrolyzované formě na monosacharidy fruktosu a glukosu, zatímco v extraktu jsou sledovány sacharidy fruktosa, glukosa a sacharosa. Metoda je použitelná pro stanovení polysacharidu inulinupředevším ve vzorcích rostlinného materiálu, jako jsou hlízy topinamburu hlíznatého (Helianthus tuberosus) či kořen čekanky obecné (Cichorium intybus).

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of polysaccharide inulin

  • Popis výsledku anglicky

    The method is intended for the analytical determination of the polysaccharide inulin in the form of hydrolysed to monosaccharides fructose and glucose, while in the extract are monitored sugars fructose, glucose and sucrose. The method is applicable forthe determination of the polysaccharide inulin mainly in samples of plant material such as tubers hlíznatého artichoke (Helianthus tuberosus) and the root of chicory (Cichorium intybus).

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TE01020080" target="_blank" >TE01020080: Centrum kompetence pro výzkum biorafinací</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    Inulin UPLC-ELSD

  • Číslo předpisu

    UKZUZ063669/2015

  • Technické parametry

    110/1997 Sb.

  • Ekonomické parametry

    Výhoda výše popsané metodiky stanovení inulinu metodou UPLC-ELSD spočívá především v jednoduché přípravě extraktu bez nutnosti použití nákladných či zdraví nebezpečných rozpouštědel a chemikálií. Navíc užití kyseliny chlorovodíkové pro hydrolýzu je značně levnější než enzymová hydrolýza pomocí specifických enzymů. Příprava vzorku pro instrumentální analýzu rovněž nevyžaduje žádné další úpravy jako např. derivatizace v případě stanovení pomocí HPLC-UV. Dalším významným ekonomickým aspektem je využití vysoko-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s evaporative light scattering detektorem (UPLC-ELSD), který umožňuje zkrácení instrumentální metody na 10 minut tím i zvýšení průchodnosti analytické laboratoře.

  • Označení certifikačního orgánu

    Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2,656 0ó Brno

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy