Stanovení polysacharidu inulinu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900464" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900464 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Stanovení polysacharidu inulinu
Popis výsledku v původním jazyce
Metoda je učena pro analytické stanovení polysacharidu inulinu v hydrolyzované formě na monosacharidy fruktosu a glukosu, zatímco v extraktu jsou sledovány sacharidy fruktosa, glukosa a sacharosa. Metoda je použitelná pro stanovení polysacharidu inulinupředevším ve vzorcích rostlinného materiálu, jako jsou hlízy topinamburu hlíznatého (Helianthus tuberosus) či kořen čekanky obecné (Cichorium intybus).
Název v anglickém jazyce
Determination of polysaccharide inulin
Popis výsledku anglicky
The method is intended for the analytical determination of the polysaccharide inulin in the form of hydrolysed to monosaccharides fructose and glucose, while in the extract are monitored sugars fructose, glucose and sucrose. The method is applicable forthe determination of the polysaccharide inulin mainly in samples of plant material such as tubers hlíznatého artichoke (Helianthus tuberosus) and the root of chicory (Cichorium intybus).
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TE01020080" target="_blank" >TE01020080: Centrum kompetence pro výzkum biorafinací</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Inulin UPLC-ELSD
Číslo předpisu
UKZUZ063669/2015
Technické parametry
110/1997 Sb.
Ekonomické parametry
Výhoda výše popsané metodiky stanovení inulinu metodou UPLC-ELSD spočívá především v jednoduché přípravě extraktu bez nutnosti použití nákladných či zdraví nebezpečných rozpouštědel a chemikálií. Navíc užití kyseliny chlorovodíkové pro hydrolýzu je značně levnější než enzymová hydrolýza pomocí specifických enzymů. Příprava vzorku pro instrumentální analýzu rovněž nevyžaduje žádné další úpravy jako např. derivatizace v případě stanovení pomocí HPLC-UV. Dalším významným ekonomickým aspektem je využití vysoko-účinné kapalinové chromatografie ve spojení s evaporative light scattering detektorem (UPLC-ELSD), který umožňuje zkrácení instrumentální metody na 10 minut tím i zvýšení průchodnosti analytické laboratoře.
Označení certifikačního orgánu
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Hroznová 2,656 0ó Brno
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy