Vývoj UPLC-ELSD metody pro stanovení polysacharidu inulinu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896548" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896548 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2013_s2_s243-s246.pdf" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2013_s2_s243-s246.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj UPLC-ELSD metody pro stanovení polysacharidu inulinu
Popis výsledku v původním jazyce
Inulin je fruktooligosaharid sloužící jako zásobní látka rostlin čeledi hvězdicovitých a zvonkovitých. Je tvořen fruktosovým řetězcem zakončeným jednou molekulou glukosy. Jedna molekula polysacharidu inulinu se může skládat až ze sto fruktosových jednotek, nejčastěji však obsahuje dvacet až třicet jednotek. Jde o jemný bílý prášek sladké chuti. Lidské tělo nedokáže polysacharid inulin využít, protože není štěpitelný amylasou. V současné době se užívá jako prebiotikum, jelikož je štěpitelný bakteriálnímienzymy střevní mikroflóry a je tedy pro mikroflóru dobrým zdrojem energie. Často se polysacharid inulin přidává do potravin pro diabetiky jako náhražka cukru, protože nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Mezi jeho nejbohatší komerční zdroje patří především čekanka a topinambur. Dále se polysacharid inulin nachází v jamech nebo artyčoku, velké množství však najdeme i v cibuli a česneku. Předkládaná práce se zabývá vývojem metody pro stanovení polysacharidu inulinu. Za účelem monitorování obsa
Název v anglickém jazyce
DEVELOPMENT OF UPLC-ELSD METHOD FOR DETERMINATION OF POLYSACCHARIDE INULIN DEVELOPMENT OF UPLC-ELSD METHOD FOR DETERMINATION OF POLYSACCHARIDE INULIN
Popis výsledku anglicky
Inulin is fructooligosaccharid serving as a storage material of plants of the family of angiospermae and bellflower. It consists of fructosyl chain terminated by one molecule of glucose. One molecule of polysaccharide inulin may consist of up to one hundred fructose units, most often contains twenty to thirty units. It is a fine white powder, sweet taste. The human body is not able to exploit the polysaccharide inulin, because it is not fissile by amylase. Currently, it is used as a prebiotic, because it is cleavable by bacterial enzymes of the intestinal microflora, and it is therefore a good source of energy for microflora. Polysaccharide inulin can be added to foods for diabetics as a sugar substitute because it does not increase blood sugar levels.Among the richest sources include commercial chicory and Jerusalem artichoke. Furthermore, the polysaccharide inulin can be found in jams or artichoke, large amounts can also be found in onions and garlic. The present work deals with the
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TE01020080" target="_blank" >TE01020080: Centrum kompetence pro výzkum biorafinací</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemické listy (special issue 13-14)
ISSN
1213-7103
e-ISSN
—
Svazek periodika
107
Číslo periodika v rámci svazku
SI 2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
243-246
Kód UT WoS článku
000327012000010
EID výsledku v databázi Scopus
—