Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vývoj UPLC-ELSD metody pro stanovení polysacharidu inulinu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43896548" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43896548 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2013_s2_s243-s246.pdf" target="_blank" >http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2013_s2_s243-s246.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vývoj UPLC-ELSD metody pro stanovení polysacharidu inulinu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Inulin je fruktooligosaharid sloužící jako zásobní látka rostlin čeledi hvězdicovitých a zvonkovitých. Je tvořen fruktosovým řetězcem zakončeným jednou molekulou glukosy. Jedna molekula polysacharidu inulinu se může skládat až ze sto fruktosových jednotek, nejčastěji však obsahuje dvacet až třicet jednotek. Jde o jemný bílý prášek sladké chuti. Lidské tělo nedokáže polysacharid inulin využít, protože není štěpitelný amylasou. V současné době se užívá jako prebiotikum, jelikož je štěpitelný bakteriálnímienzymy střevní mikroflóry a je tedy pro mikroflóru dobrým zdrojem energie. Často se polysacharid inulin přidává do potravin pro diabetiky jako náhražka cukru, protože nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Mezi jeho nejbohatší komerční zdroje patří především čekanka a topinambur. Dále se polysacharid inulin nachází v jamech nebo artyčoku, velké množství však najdeme i v cibuli a česneku. Předkládaná práce se zabývá vývojem metody pro stanovení polysacharidu inulinu. Za účelem monitorování obsa

  • Název v anglickém jazyce

    DEVELOPMENT OF UPLC-ELSD METHOD FOR DETERMINATION OF POLYSACCHARIDE INULIN DEVELOPMENT OF UPLC-ELSD METHOD FOR DETERMINATION OF POLYSACCHARIDE INULIN

  • Popis výsledku anglicky

    Inulin is fructooligosaccharid serving as a storage material of plants of the family of angiospermae and bellflower. It consists of fructosyl chain terminated by one molecule of glucose. One molecule of polysaccharide inulin may consist of up to one hundred fructose units, most often contains twenty to thirty units. It is a fine white powder, sweet taste. The human body is not able to exploit the polysaccharide inulin, because it is not fissile by amylase. Currently, it is used as a prebiotic, because it is cleavable by bacterial enzymes of the intestinal microflora, and it is therefore a good source of energy for microflora. Polysaccharide inulin can be added to foods for diabetics as a sugar substitute because it does not increase blood sugar levels.Among the richest sources include commercial chicory and Jerusalem artichoke. Furthermore, the polysaccharide inulin can be found in jams or artichoke, large amounts can also be found in onions and garlic. The present work deals with the

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/TE01020080" target="_blank" >TE01020080: Centrum kompetence pro výzkum biorafinací</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Chemické listy (special issue 13-14)

  • ISSN

    1213-7103

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    107

  • Číslo periodika v rámci svazku

    SI 2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    243-246

  • Kód UT WoS článku

    000327012000010

  • EID výsledku v databázi Scopus