KOMPLEXNÍ ZHODNOCENÍ KVALITY A CHEMICKÉ BEZPEČNOSTI KÁVY
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900491" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900491 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.czechfoodchem.cz/2015/Sbornik_2015.pdf" target="_blank" >http://www.czechfoodchem.cz/2015/Sbornik_2015.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
KOMPLEXNÍ ZHODNOCENÍ KVALITY A CHEMICKÉ BEZPEČNOSTI KÁVY
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem prezentovaného projektu bylo komplexní zhodnocení kvality kávy dostupné na českém trhu, která odráží jak vliv správné výrobní technologie, tak kvalitu vstupní suroviny. Hodnocen byl obsah látek s příznivými účinky na lidský organismus, jako je kofein a látky s antioxidační aktivitou, ale i látek s možným negativním dopadem na lidský organismus, jako jsou mykotoxiny (především ochratoxin A) nebo procesní kontaminanty, jejichž relevantními zástupci jsou zejména furan a akrylamid (vznikající reakcemiredukujících sacharidů, aminokyselin či polynenasycených mastných kyselin při pražení). Soubor vzorků pro analýzu čítal 12 mletých pražených káv v kávových patronách a 14 vzorků káv instantních. Vzorky byly nakoupeny na českém maloobchodním trhu na konci roku 2014 a analyzovány s využitím kombinací chromatografických technik (kapalinová/plynová, LC/GC) ve spojení s hmotnostně-spektrometrickou detekcí (MS) a spektrofotometrického stanovení antioxidačních aktivit.
Název v anglickém jazyce
Comprehensive evaluation of the quality and chemical safety OF COFFEE
Popis výsledku anglicky
The aim of the project was presented comprehensive quality coffee available on the Czech market, which reflects both the impact of good manufacturing technology and the quality of the feedstock. We evaluated the content of substances with beneficial effects on the human body, such as caffeine and substances with antioxidant activity, but also substances with possible negative impact on the human body, such as mycotoxins (especially ochratoxin A) or process contaminants, the relevant representatives areparticularly furan and acrylamide (resulting from the reaction of reducing sugars, amino acids and polyunsaturated fatty acids during roasting). The sample for analysis comprised 12 ground roasted coffee in coffee cartridges and 14 samples of instant coffee. Samples were purchased on the Czech retail market at the end of 2014 and analyzed using a combination of chromatographic techniques (liquid / gas, LC / GC) combined with mass spectrometry (MS) and spectrometric determination of antio
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XLV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-937-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
17-25
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský dvůr u Bystřice nad Pernštejnem
Datum konání akce
25. 5. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—