Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti cereálního užití vlákniny ze lnu zlatého

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F15%3A43900832" target="_blank" >RIV/60461373:22330/15:43900832 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti cereálního užití vlákniny ze lnu zlatého

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přídavky lněné vlákniny ZL1 a ZL2, lišící se granulací (0-300 um a 500-700 um), průkazně snížilo číslo poklesu pšeničné mouky stejně jako hodnoty Zelenyho testu. Průběh farinografických křivek se lišil podle typu lněné vlákniny. Výsledy extenzografického testu ukázaly odpovídající změny pružnosti a tažnosti těsta. Lněná vláknina během RVA testu zvýšila viskozitu směsí ve shodě s výší přídavku. Měrný objem a tvar pečiva klesl až o třetinu v případě přídavků ZL1 a až na téměř polovinu přídavky ZL2. Podobné tendence byly zaznamenány pro vypichované sušenky, ale negativní změny nebyly tak výrazné.

  • Název v anglickém jazyce

    Possibility of cereal usage of golden flax fibre

  • Popis výsledku anglicky

    Additions of golden flax fibre ZL1 and ZL2 (granulation 0-300 um a 500-700 um, respectively) significantly lowered Falling Number and Zeleny test values. Course of farinograph curves differed according to flax fibre type. Results of extensigraph test demonstrated proper changes in dough elasticity and extensibility. During RVA testing, flax fibre increased blends viscosity in correspondence to dosage used. Due to that, bread volume an shape was lowered up to one third in case of ZL1 and up to one half in case of ZL2 blends. Similar tendencies were observed in cookies quality, but extend of such changes was not so large.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů