Len setý - uplatnění semene v cereálních výrobcích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902976" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902976 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Len setý - uplatnění semene v cereálních výrobcích
Popis výsledku v původním jazyce
Přídavky lněné vlákniny z hnědého a zlatého lnu různé granulace průkazně ovlivnily technologické charakteristiky kompozitní směsi (číslo poklesu, Zelenyho test). Průběh farinografických křivek se lišil podle typu lněné vlákniny - jemnější granulace ZL způsobila významnější změny stability a stupně změknutí těsta na rozdíl od přídavku HL. Výsledky extenzografického testu potvrdily změny pružnosti a tažnosti těsta z kompozitních směsí odpovídající zředění lepkových bílkovin. Lněná vláknina během testu RVA zvýšila viskozitu směsí ve shodě s výší přídavku. Měrný objem a tvar pečiva se snížil až na téměř polovinu přídavky ZL. Méně negativní vliv byl prokázán pro přídavky HL, kde byl pokles objemu pečiva nižší. Tvar a střída výrobků byly podle objektivních znaků blíže charakteristikám 31 pšeničného standardu. Při senzorickém hodnocení byly všechny výrobky popsány jako spotřebitelsky přijatelné.
Název v anglickém jazyce
Flax - seed using in cereal products
Popis výsledku anglicky
Two types of golden and brown flax fibre, differing in granulation, were tested in wheat composite flour (additions 2.5% and 5.0%) by using the Farinograph, Extensigraph and RVA apparatuses. Additions of brown and golden flax fibre significantly affected Falling Number and Zeleny test values. Curves of farinograph were differed according to flax fibre type - finer granulation meant somewhat more negative changes in dough stability and dough softening degree. Results of extensigraph test demonstrated changes in dough elasticity and extensibility due to lowering of gluten protein content. Appearance of the RVA profiles was verifiably different, reflecting diverse wheat and flax polysaccharides, fibre type and granulation. Due to that, bread volume and shape was lowered up to one half in case of golden flax blends. Similar tendencies with smaller negative influence course of brown flax fibre. Sensory profiles of all mentioned product types were acceptable.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLII. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-405-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
25-31
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
9. 3. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—