Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Len setý - uplatnění semene v cereálních výrobcích

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902976" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902976 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Len setý - uplatnění semene v cereálních výrobcích

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přídavky lněné vlákniny z hnědého a zlatého lnu různé granulace průkazně ovlivnily technologické charakteristiky kompozitní směsi (číslo poklesu, Zelenyho test). Průběh farinografických křivek se lišil podle typu lněné vlákniny - jemnější granulace ZL způsobila významnější změny stability a stupně změknutí těsta na rozdíl od přídavku HL. Výsledky extenzografického testu potvrdily změny pružnosti a tažnosti těsta z kompozitních směsí odpovídající zředění lepkových bílkovin. Lněná vláknina během testu RVA zvýšila viskozitu směsí ve shodě s výší přídavku. Měrný objem a tvar pečiva se snížil až na téměř polovinu přídavky ZL. Méně negativní vliv byl prokázán pro přídavky HL, kde byl pokles objemu pečiva nižší. Tvar a střída výrobků byly podle objektivních znaků blíže charakteristikám 31 pšeničného standardu. Při senzorickém hodnocení byly všechny výrobky popsány jako spotřebitelsky přijatelné.

  • Název v anglickém jazyce

    Flax - seed using in cereal products

  • Popis výsledku anglicky

    Two types of golden and brown flax fibre, differing in granulation, were tested in wheat composite flour (additions 2.5% and 5.0%) by using the Farinograph, Extensigraph and RVA apparatuses. Additions of brown and golden flax fibre significantly affected Falling Number and Zeleny test values. Curves of farinograph were differed according to flax fibre type - finer granulation meant somewhat more negative changes in dough stability and dough softening degree. Results of extensigraph test demonstrated changes in dough elasticity and extensibility due to lowering of gluten protein content. Appearance of the RVA profiles was verifiably different, reflecting diverse wheat and flax polysaccharides, fibre type and granulation. Due to that, bread volume and shape was lowered up to one half in case of golden flax blends. Similar tendencies with smaller negative influence course of brown flax fibre. Sensory profiles of all mentioned product types were acceptable.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510274" target="_blank" >QJ1510274: Produkce a komplexní šetrné zpracování lněného semene a jeho aplikace do nových funkčních potravin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLII. Konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-405-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    25-31

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    9. 3. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku