Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Saffron authentication based on liquid chromatography high resolution tandem mass spectrometry and multivariate data analysis

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901598" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901598 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616300048" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616300048</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.01.003" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2016.01.003</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Saffron authentication based on liquid chromatography high resolution tandem mass spectrometry and multivariate data analysis

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Saffron is one of the oldest and most expensive spices, which is often target of fraudulent activities. In this research, a new strategy of saffron authentication based on metabolic fingerprinting was developed. In the first phase, a solid liquid extraction procedure was optimized, the main aim was to isolate as maximal representation of small molecules contained in saffron as possible. In the second step, a detection method based on liquid chromatography coupled with high-resolution mass spectrometry was developed. Initially, principal component analysis (PCA) revealed clear differences between saffron cultivated and packaged in Spain, protected designation of origin (PDO), and saffron packaged in Spain of unknown origin, labeled Spanish saffron. Afterwards, orthogonal partial least square discriminant analysis (OPLS-DA) was favorably used to discriminate between Spanish saffron. The tentative identification of markers showed glycerophospholipids and their oxidized lipids were significant markers according to their origin.

  • Název v anglickém jazyce

    Saffron authentication based on liquid chromatography high resolution tandem mass spectrometry and multivariate data analysis

  • Popis výsledku anglicky

    Saffron is one of the oldest and most expensive spices, which is often target of fraudulent activities. In this research, a new strategy of saffron authentication based on metabolic fingerprinting was developed. In the first phase, a solid liquid extraction procedure was optimized, the main aim was to isolate as maximal representation of small molecules contained in saffron as possible. In the second step, a detection method based on liquid chromatography coupled with high-resolution mass spectrometry was developed. Initially, principal component analysis (PCA) revealed clear differences between saffron cultivated and packaged in Spain, protected designation of origin (PDO), and saffron packaged in Spain of unknown origin, labeled Spanish saffron. Afterwards, orthogonal partial least square discriminant analysis (OPLS-DA) was favorably used to discriminate between Spanish saffron. The tentative identification of markers showed glycerophospholipids and their oxidized lipids were significant markers according to their origin.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    204

  • Číslo periodika v rámci svazku

    AUG 1 2016

  • Stát vydavatele periodika

    BE - Belgické království

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    201-209

  • Kód UT WoS článku

    000371882700027

  • EID výsledku v databázi Scopus