Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Detection of saffron adulteration by other plant species using SPME-GC-HRMS

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F23%3A43928150" target="_blank" >RIV/60461373:22330/23:43928150 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://link-springer-com.ezproxy.vscht.cz/article/10.1007/s00217-023-04443-2" target="_blank" >https://link-springer-com.ezproxy.vscht.cz/article/10.1007/s00217-023-04443-2</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/s00217-023-04443-2" target="_blank" >10.1007/s00217-023-04443-2</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Detection of saffron adulteration by other plant species using SPME-GC-HRMS

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Saffron, a spice obtained by drying the scars of saffron flowers (Crocus sativus L.), is by far the most valuable spice in the world, and, not surprisingly, it often becomes an object of adulteration. In this study, non-target screening of volatile compounds in 38 authentic saffron samples and 25 samples of plant materials, potential saffron adulterants (safflower, calendula, capsicum and turmeric) was performed using headspace solid-phase microextraction for sample extraction followed by gas chromatography coupled to high-resolution mass spectrometry (HS-SPME-GC-HRMS) for non-target volatiles screening. The chemometric analysis of generated data by principal component analysis (PCA) and partial least squares discriminative analysis (PLS-DA) showed good separation of authentic saffron from potential plant adulterants. Significant compounds (‘markers’) for each group of these plants, as well as for saffron were tentatively identified. The target screening of selected ‘markers’ in model admixtures enabled simple and reliable detection levels as low as 2% w/w of safflower, calendula, capsicum or turmeric present in saffron. © 2023, The Author(s).

  • Název v anglickém jazyce

    Detection of saffron adulteration by other plant species using SPME-GC-HRMS

  • Popis výsledku anglicky

    Saffron, a spice obtained by drying the scars of saffron flowers (Crocus sativus L.), is by far the most valuable spice in the world, and, not surprisingly, it often becomes an object of adulteration. In this study, non-target screening of volatile compounds in 38 authentic saffron samples and 25 samples of plant materials, potential saffron adulterants (safflower, calendula, capsicum and turmeric) was performed using headspace solid-phase microextraction for sample extraction followed by gas chromatography coupled to high-resolution mass spectrometry (HS-SPME-GC-HRMS) for non-target volatiles screening. The chemometric analysis of generated data by principal component analysis (PCA) and partial least squares discriminative analysis (PLS-DA) showed good separation of authentic saffron from potential plant adulterants. Significant compounds (‘markers’) for each group of these plants, as well as for saffron were tentatively identified. The target screening of selected ‘markers’ in model admixtures enabled simple and reliable detection levels as low as 2% w/w of safflower, calendula, capsicum or turmeric present in saffron. © 2023, The Author(s).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY

  • ISSN

    1438-2377

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    29 December 2023

  • Stát vydavatele periodika

    UZ - Republika Uzbekistán

  • Počet stran výsledku

    12

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    001132453200001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85180907476