Enniatiny: nové se vyskytující toxické metabolity mikromycet r. Fusarium
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901815" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901815 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Enniatiny: nové se vyskytující toxické metabolity mikromycet r. Fusarium
Popis výsledku v původním jazyce
Zemědělská produkce je často negativně ovlivněna výskytem mikroskopických vláknitých plísní a jejich toxických sekundárních metabolitů, mykotoxinů. Cereálie patří mezi nejčastěji napadané zemědělské komodity a v zemích mírného pásu převládají mikromycety rodu Fusarium a jimi produkované mykotoxiny. Zatímco pro některé mykotoxiny této skupiny již byly stanoveny maximální limity (deoxynivalenol, zearalenon a fumonisiny B1 a B2), pro enniatiny, nově se vyskytující mykotoxiny v posledních letech z důvodu změny klimatu, limity dosud nebyly stanoveny. Od roku 2010 se enniatiny staly objektem zájmu Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), který provedl několik výzev ke sběru dat o jejich výskytu v potravinách a krmivech. Prezentovaná studie zahrnuje analýzu 665 cereálních vzorků (507 a 158 vzorků pšenice a žita) mezi lety 2011-2014 na přítomnost 57 mykotoxinů včetně enniatinů. Pro izolaci mykotoxinů ze vzorků byla využita modifikovaná QuEChERS extrakce a ultra-účinná kapalinová chromatografie ve spojení tandemovou hmotnostně-spektrometrickou detekcí (Veprikova a kol., J. Agric. Food Chem., 2015). Deoxynivalenol, který bývá považován za marker mykotoxinové kontaminace cereálií, byl detekován přibližně v 50 % vzorků pšenice a 40 % vzorků žita. Výskyt enniatinů v analyzovaných vzorcích byl významně vyšší (78 % a 95 % v případě enniatinu B v pšenici a žitu). Maximální detekované koncentrace sumy stanovovaných enniatinů dosáhly až tisíců ?g/kg. Zjištěný rozsah kontaminace enniatiny indikuje potřebu věnovat tomuto tématu větší pozornost.
Název v anglickém jazyce
Enniatins: emerging toxic metabolites of Fusarium micromycetes
Popis výsledku anglicky
Agricultural production is often negatively influenced by the occurrence of microscopic filamentous fungi and their toxic secondary metabolites, mycotoxins. Cereals belong to the most frequently affected agricultural commodities, and in the moderate climatic zone, Fusarium fungi/mycotoxins dominate. While for several mycotoxins of this group, the maximum levels have been legislatively established (deoxynivalenol, zearalenone and fumonisins B1 and B2), regulation for enniatins, mycotoxins emerging during the recent years due to the climatic changes, are still lacking. Since 2010, they have become the subject of interest of the European Food Safety Authority (EFSA) which has organized several calls for data about their occurrence in food and feed. The presented study involved altogether 665 cereal samples (507 and 158 wheat and rye samples, respectively) collected between 2011 and 2014, in which 57 mycotoxins, including the emerging enniatins, were analyzed. For isolation of target analytes, QuEChERS-based extraction followed by ultra-high performance liquid chromatography coupled with tandem mass spectrometric separation and detection (Veprikova et al., J. Agric. Food Chem., 2015) was enabled. DON, previously considered as the marker of mycotoxin contamination of cereals, was detected approx in. 50% of the wheat samples and 40% of the rye samples. Occurrence of enniatins in the samples was significantly more frequent (i.e.78% of wheat samples, and 95% of rye samples positive for enniatin B). The maximum concentration level of the sum of enniatins reached up to thousands of ?g/kg. The observed extent of enniatin contamination indicates the need to pay more attention to this topic.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/LO1601" target="_blank" >LO1601: Pražské vysokoškolské analytické centrum II a III - NPU 2015-2020</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Zborník přednášok z konferencie Mykotoxíny 2016
ISBN
978-80-89597-43-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
75
Název nakladatele
Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie (FCHPT STU)
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Bratislava
Datum konání akce
22. 9. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—