Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Enniatiny: nové se vyskytující toxické metabolity mikromycet r. Fusarium

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901815" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901815 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Enniatiny: nové se vyskytující toxické metabolity mikromycet r. Fusarium

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Zemědělská produkce je často negativně ovlivněna výskytem mikroskopických vláknitých plísní a jejich toxických sekundárních metabolitů, mykotoxinů. Cereálie patří mezi nejčastěji napadané zemědělské komodity a v zemích mírného pásu převládají mikromycety rodu Fusarium a jimi produkované mykotoxiny. Zatímco pro některé mykotoxiny této skupiny již byly stanoveny maximální limity (deoxynivalenol, zearalenon a fumonisiny B1 a B2), pro enniatiny, nově se vyskytující mykotoxiny v posledních letech z důvodu změny klimatu, limity dosud nebyly stanoveny. Od roku 2010 se enniatiny staly objektem zájmu Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA), který provedl několik výzev ke sběru dat o jejich výskytu v potravinách a krmivech. Prezentovaná studie zahrnuje analýzu 665 cereálních vzorků (507 a 158 vzorků pšenice a žita) mezi lety 2011-2014 na přítomnost 57 mykotoxinů včetně enniatinů. Pro izolaci mykotoxinů ze vzorků byla využita modifikovaná QuEChERS extrakce a ultra-účinná kapalinová chromatografie ve spojení tandemovou hmotnostně-spektrometrickou detekcí (Veprikova a kol., J. Agric. Food Chem., 2015). Deoxynivalenol, který bývá považován za marker mykotoxinové kontaminace cereálií, byl detekován přibližně v 50 % vzorků pšenice a 40 % vzorků žita. Výskyt enniatinů v analyzovaných vzorcích byl významně vyšší (78 % a 95 % v případě enniatinu B v pšenici a žitu). Maximální detekované koncentrace sumy stanovovaných enniatinů dosáhly až tisíců ?g/kg. Zjištěný rozsah kontaminace enniatiny indikuje potřebu věnovat tomuto tématu větší pozornost.

  • Název v anglickém jazyce

    Enniatins: emerging toxic metabolites of Fusarium micromycetes

  • Popis výsledku anglicky

    Agricultural production is often negatively influenced by the occurrence of microscopic filamentous fungi and their toxic secondary metabolites, mycotoxins. Cereals belong to the most frequently affected agricultural commodities, and in the moderate climatic zone, Fusarium fungi/mycotoxins dominate. While for several mycotoxins of this group, the maximum levels have been legislatively established (deoxynivalenol, zearalenone and fumonisins B1 and B2), regulation for enniatins, mycotoxins emerging during the recent years due to the climatic changes, are still lacking. Since 2010, they have become the subject of interest of the European Food Safety Authority (EFSA) which has organized several calls for data about their occurrence in food and feed. The presented study involved altogether 665 cereal samples (507 and 158 wheat and rye samples, respectively) collected between 2011 and 2014, in which 57 mycotoxins, including the emerging enniatins, were analyzed. For isolation of target analytes, QuEChERS-based extraction followed by ultra-high performance liquid chromatography coupled with tandem mass spectrometric separation and detection (Veprikova et al., J. Agric. Food Chem., 2015) was enabled. DON, previously considered as the marker of mycotoxin contamination of cereals, was detected approx in. 50% of the wheat samples and 40% of the rye samples. Occurrence of enniatins in the samples was significantly more frequent (i.e.78% of wheat samples, and 95% of rye samples positive for enniatin B). The maximum concentration level of the sum of enniatins reached up to thousands of ?g/kg. The observed extent of enniatin contamination indicates the need to pay more attention to this topic.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LO1601" target="_blank" >LO1601: Pražské vysokoškolské analytické centrum II a III - NPU 2015-2020</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník přednášok z konferencie Mykotoxíny 2016

  • ISBN

    978-80-89597-43-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    75

  • Název nakladatele

    Slovenská technická univerzita v Bratislave, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie (FCHPT STU)

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Bratislava

  • Datum konání akce

    22. 9. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku