Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti optimalizace balení sýrů eidamského a ementálského typu v modifikované atmosféře

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901872" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901872 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti optimalizace balení sýrů eidamského a ementálského typu v modifikované atmosféře

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V rámci této práce byly ověřovány rozdíly ve složení modifikované atmosféry a propustnosti obalů použitých při balení sýrů eidamského a ementálského typu, pocházejících od různých výrobců, dostupných na trhu České republiky. Dále pak byl posuzován vliv složení modifikované atmosféry (O2, N2, CO2, a jejich kombinace) a propustnosti obalů pro kyslík na výslednou mikrobiologickou kvalitu a senzorickou jakost sýrů skladovaných při teplotě 5 oC. Z průzkumu trhu vyplývá, že pro balení sýrů jsou používány rozdílné systémy balení z hlediska složení modifikované atmosféry i propustností materiálů pro kyslík. Na základě zjištěných výsledků byl potvrzen předpoklad, že trvanlivost testovaných sýrů byla významně ovlivněna propustností použitých obalů pro kyslík. Mikrobiální a senzorická jakost skladovaných sýrů byla ovlivněna zejména koncentrací CO2 použitého ve směsích modifikované atmosféry se zjištěním, že koncentrace CO2 50 % a vyšší prokazatelně inhibovaly růst kvasinek a plísní.

  • Název v anglickém jazyce

    Optimisation options for packaging of Edam and Emmentaler types of cheeses in modified atmosphere

  • Popis výsledku anglicky

    This study was focused on the current state of the systems using of modified atmosphere packaging for cheeses, description of present issue in the Czech Republic and design of possibilities for packaging cheeses in order to selection of polymer films and modified atmosphere gas composition in a package. Conditions of commercially packaged Emmentaler type of cheeses and Edam type of cheeses were studied according to functional parameters (oxygen permeability of a film) and the composition of atmosphere inside the package. For optimization of packaging was used three types of films: polyamide/aluminium/polyethylene terephthalate; polyamide/polyethylene; polyethylene films and four types of modified atmosphere: % CO2/N2 = 20/80; 50/50; 80/20; 100/0. The PA/PE film was the most suitable film for packaging of sliced Edam and Emmentaler types of cheeses was selected. The cheeses from the PA/PE packaging contained from 6.3.103 (100 % of carbon dioxide in modified atmosphere) to 3.9.105 CFU g-1 (20 % of carbon dioxide in modified atmosphere). Obtained results can be applied in different branches in food industry.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2016 - Výsledky přehlídek a sborník konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-973-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    211-216

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    19. 1. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku