Možnosti optimalizace balení sýrů eidamského a ementálského typu v modifikované atmosféře
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43901872" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43901872 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Možnosti optimalizace balení sýrů eidamského a ementálského typu v modifikované atmosféře
Popis výsledku v původním jazyce
V rámci této práce byly ověřovány rozdíly ve složení modifikované atmosféry a propustnosti obalů použitých při balení sýrů eidamského a ementálského typu, pocházejících od různých výrobců, dostupných na trhu České republiky. Dále pak byl posuzován vliv složení modifikované atmosféry (O2, N2, CO2, a jejich kombinace) a propustnosti obalů pro kyslík na výslednou mikrobiologickou kvalitu a senzorickou jakost sýrů skladovaných při teplotě 5 oC. Z průzkumu trhu vyplývá, že pro balení sýrů jsou používány rozdílné systémy balení z hlediska složení modifikované atmosféry i propustností materiálů pro kyslík. Na základě zjištěných výsledků byl potvrzen předpoklad, že trvanlivost testovaných sýrů byla významně ovlivněna propustností použitých obalů pro kyslík. Mikrobiální a senzorická jakost skladovaných sýrů byla ovlivněna zejména koncentrací CO2 použitého ve směsích modifikované atmosféry se zjištěním, že koncentrace CO2 50 % a vyšší prokazatelně inhibovaly růst kvasinek a plísní.
Název v anglickém jazyce
Optimisation options for packaging of Edam and Emmentaler types of cheeses in modified atmosphere
Popis výsledku anglicky
This study was focused on the current state of the systems using of modified atmosphere packaging for cheeses, description of present issue in the Czech Republic and design of possibilities for packaging cheeses in order to selection of polymer films and modified atmosphere gas composition in a package. Conditions of commercially packaged Emmentaler type of cheeses and Edam type of cheeses were studied according to functional parameters (oxygen permeability of a film) and the composition of atmosphere inside the package. For optimization of packaging was used three types of films: polyamide/aluminium/polyethylene terephthalate; polyamide/polyethylene; polyethylene films and four types of modified atmosphere: % CO2/N2 = 20/80; 50/50; 80/20; 100/0. The PA/PE film was the most suitable film for packaging of sliced Edam and Emmentaler types of cheeses was selected. The cheeses from the PA/PE packaging contained from 6.3.103 (100 % of carbon dioxide in modified atmosphere) to 3.9.105 CFU g-1 (20 % of carbon dioxide in modified atmosphere). Obtained results can be applied in different branches in food industry.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2016 - Výsledky přehlídek a sborník konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-973-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
211-216
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
19. 1. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—