Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Assessment of functional properties and antimicrobial efficiency of polymer films with lacquer layer containing natamycin in cheese packaging

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894188" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894188 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Assessment of functional properties and antimicrobial efficiency of polymer films with lacquer layer containing natamycin in cheese packaging

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Polymer films coated with commercially available lacquers containing natamycin were studied to evaluate natamycin migration, mechanical and barrier properties and antimicrobial efficiency in cheese packaging. The amount of released natamycin was at maximal level from 0.60 mg?dm-2 +- 0.11 mg?dm-2 to 1.21 mg?dm-2 +- 0.15 mg?dm-2, depending on the tested films. Mechanical properties of the films with lacquer coatings did not significantly change whereas oxygen and carbon dioxide permeability was decreasedin these films. Natamycin released from the polyvinylchloride (PVC) film provided inhibitory effect against microorganisms isolated from the surface of cheese Blaťácké zlato on agar plates. The PVC film was insufficient for the packaging of cheese Blaťácké zlato during ripening. Conversely, the PVC and polyamide/ polyethylene (PA/PE) films were able to inhibit the fungal growth on the surface of wrapped cheeses Blaťácké zlato, Eidamská cihla and Gaston Oregano during storage.

  • Název v anglickém jazyce

    Assessment of functional properties and antimicrobial efficiency of polymer films with lacquer layer containing natamycin in cheese packaging

  • Popis výsledku anglicky

    Polymer films coated with commercially available lacquers containing natamycin were studied to evaluate natamycin migration, mechanical and barrier properties and antimicrobial efficiency in cheese packaging. The amount of released natamycin was at maximal level from 0.60 mg?dm-2 +- 0.11 mg?dm-2 to 1.21 mg?dm-2 +- 0.15 mg?dm-2, depending on the tested films. Mechanical properties of the films with lacquer coatings did not significantly change whereas oxygen and carbon dioxide permeability was decreasedin these films. Natamycin released from the polyvinylchloride (PVC) film provided inhibitory effect against microorganisms isolated from the surface of cheese Blaťácké zlato on agar plates. The PVC film was insufficient for the packaging of cheese Blaťácké zlato during ripening. Conversely, the PVC and polyamide/ polyethylene (PA/PE) films were able to inhibit the fungal growth on the surface of wrapped cheeses Blaťácké zlato, Eidamská cihla and Gaston Oregano during storage.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food and Nutrition Research

  • ISSN

    1336-8672

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    51

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    11

  • Strana od-do

    145-155

  • Kód UT WoS článku

    000310106600003

  • EID výsledku v databázi Scopus