Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of packaging films releasing antimicrobial agents on stability of food products

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022352" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022352 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of packaging films releasing antimicrobial agents on stability of food products

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The study was aimed to (i) test the effect of polyethylene (LDPE) films coated by commercially available polyvinylchloride (PVC) lacquer with addition of nisin preparation Nisaplin? (5 % w/w) and/or natamycin preparation DelvocidTM (10 % w/w) on the growth of target bacteria, yeasts and moulds on the surface of soft cheese Blaťácké zlato produced by company Madeta a.s., Veselí nad Lužnicí and (ii) prepare and study the antimicrobial films with incorporated lactic acid or sodium lactate, suitable for packaging of raw chicken meat. The cheese in contact with nisin/natamycin treated film was stored at temperature 4 °C and 23 °C for 23 days, while chicken meat packaged in lactic acid/sodium lactate releasing films was stored only at 4 °C for 7 days. Released antimicrobial agents caused retardation of tested microorganism growth by more than 1 logarithmic cycle on the surface of cheese Blaťácké zlato and by more than 2 logarithmic cycles in raw chicken meat .

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of packaging films releasing antimicrobial agents on stability of food products

  • Popis výsledku anglicky

    The study was aimed to (i) test the effect of polyethylene (LDPE) films coated by commercially available polyvinylchloride (PVC) lacquer with addition of nisin preparation Nisaplin? (5 % w/w) and/or natamycin preparation DelvocidTM (10 % w/w) on the growth of target bacteria, yeasts and moulds on the surface of soft cheese Blaťácké zlato produced by company Madeta a.s., Veselí nad Lužnicí and (ii) prepare and study the antimicrobial films with incorporated lactic acid or sodium lactate, suitable for packaging of raw chicken meat. The cheese in contact with nisin/natamycin treated film was stored at temperature 4 °C and 23 °C for 23 days, while chicken meat packaged in lactic acid/sodium lactate releasing films was stored only at 4 °C for 7 days. Released antimicrobial agents caused retardation of tested microorganism growth by more than 1 logarithmic cycle on the surface of cheese Blaťácké zlato and by more than 2 logarithmic cycles in raw chicken meat .

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    27

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000269005600110

  • EID výsledku v databázi Scopus