Effect of packaging films releasing antimicrobial agents on stability of food products
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022352" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022352 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Effect of packaging films releasing antimicrobial agents on stability of food products
Popis výsledku v původním jazyce
The study was aimed to (i) test the effect of polyethylene (LDPE) films coated by commercially available polyvinylchloride (PVC) lacquer with addition of nisin preparation Nisaplin? (5 % w/w) and/or natamycin preparation DelvocidTM (10 % w/w) on the growth of target bacteria, yeasts and moulds on the surface of soft cheese Blaťácké zlato produced by company Madeta a.s., Veselí nad Lužnicí and (ii) prepare and study the antimicrobial films with incorporated lactic acid or sodium lactate, suitable for packaging of raw chicken meat. The cheese in contact with nisin/natamycin treated film was stored at temperature 4 °C and 23 °C for 23 days, while chicken meat packaged in lactic acid/sodium lactate releasing films was stored only at 4 °C for 7 days. Released antimicrobial agents caused retardation of tested microorganism growth by more than 1 logarithmic cycle on the surface of cheese Blaťácké zlato and by more than 2 logarithmic cycles in raw chicken meat .
Název v anglickém jazyce
Effect of packaging films releasing antimicrobial agents on stability of food products
Popis výsledku anglicky
The study was aimed to (i) test the effect of polyethylene (LDPE) films coated by commercially available polyvinylchloride (PVC) lacquer with addition of nisin preparation Nisaplin? (5 % w/w) and/or natamycin preparation DelvocidTM (10 % w/w) on the growth of target bacteria, yeasts and moulds on the surface of soft cheese Blaťácké zlato produced by company Madeta a.s., Veselí nad Lužnicí and (ii) prepare and study the antimicrobial films with incorporated lactic acid or sodium lactate, suitable for packaging of raw chicken meat. The cheese in contact with nisin/natamycin treated film was stored at temperature 4 °C and 23 °C for 23 days, while chicken meat packaged in lactic acid/sodium lactate releasing films was stored only at 4 °C for 7 days. Released antimicrobial agents caused retardation of tested microorganism growth by more than 1 logarithmic cycle on the surface of cheese Blaťácké zlato and by more than 2 logarithmic cycles in raw chicken meat .
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
27
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000269005600110
EID výsledku v databázi Scopus
—