Vliv obalových materiálů uvolňujících nisin a/nebo natamycin na stabilitu balených sýrů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022354" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022354 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv obalových materiálů uvolňujících nisin a/nebo natamycin na stabilitu balených sýrů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo ověřit účinnost antimikrobních obalových materiálů připravených ve firmách INVOS a.s. a Martin Peroutka, polygrafická výroba. Vliv fólií uvolňujících nisin, natamycin a benzoan sodný z povrchové vrstvy laku na růst vybraných indikátorových mikroorganismů byl sledován v modelovém prostředí a při stabilizaci balených sýrů Blaťácké zlato a Olomoucké tvarůžky. Při agarové difuzní zkoušce inhibovaly fólie růst bakterií Lactobacillus helveticus CH-1, Listeria ivanovii CCM 5884 a plísní Penicillium expansum, Fusarium culmorum. Fólie vyrobená ve firmě INVOS a.s. neměla vliv na redukci počtu indikátorových mikroorganismů na povrchu měkkých zrajících sýrů, avšak uvolňovaná antimikrobní činidla snižovala rychlost jejich růstu během skladování podobu 23 dnů při teplotě 4 °C a 23 °C.
Název v anglickém jazyce
Effect of packaging materials releasing nisin and/or natamycin on stability of packaged cheese.
Popis výsledku anglicky
The study was focused on verification of efficacy of antimicrobial packaging films prepared in company INVOS a.s. and Martin Peroutka, polygrafická výroba. The effect of the films releasing nisin, natamycin and natrium benzoate on growth inhibition of tested microorganisms was followed by agar diffussion method and in packaged cheeses Blaťácké zlato and Olomoucké tvarůžky. The films inhibited the growth of bacteria Lactobacillus helveticus CH-1, Listeria ivanovii CCM 5884 and moulds Penicillium expansum, Fusarium culmorum during agar diffusion method. The film prepared in INVOS company did not have effect on reduction in count of target microorganisms on the surface of soft ripening cheeses, however released antimicrobial agents caused retardation of growth during storage for 23 days at temperature 4 °C and 23 °C.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Balení potravin - aktuální problémy a možná řešení
ISBN
978-80-7080-714-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
28. 4. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—