Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv obalových materiálů uvolňujících nisin a/nebo natamycin na stabilitu balených sýrů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022354" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022354 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv obalových materiálů uvolňujících nisin a/nebo natamycin na stabilitu balených sýrů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo ověřit účinnost antimikrobních obalových materiálů připravených ve firmách INVOS a.s. a Martin Peroutka, polygrafická výroba. Vliv fólií uvolňujících nisin, natamycin a benzoan sodný z povrchové vrstvy laku na růst vybraných indikátorových mikroorganismů byl sledován v modelovém prostředí a při stabilizaci balených sýrů Blaťácké zlato a Olomoucké tvarůžky. Při agarové difuzní zkoušce inhibovaly fólie růst bakterií Lactobacillus helveticus CH-1, Listeria ivanovii CCM 5884 a plísní Penicillium expansum, Fusarium culmorum. Fólie vyrobená ve firmě INVOS a.s. neměla vliv na redukci počtu indikátorových mikroorganismů na povrchu měkkých zrajících sýrů, avšak uvolňovaná antimikrobní činidla snižovala rychlost jejich růstu během skladování podobu 23 dnů při teplotě 4 °C a 23 °C.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of packaging materials releasing nisin and/or natamycin on stability of packaged cheese.

  • Popis výsledku anglicky

    The study was focused on verification of efficacy of antimicrobial packaging films prepared in company INVOS a.s. and Martin Peroutka, polygrafická výroba. The effect of the films releasing nisin, natamycin and natrium benzoate on growth inhibition of tested microorganisms was followed by agar diffussion method and in packaged cheeses Blaťácké zlato and Olomoucké tvarůžky. The films inhibited the growth of bacteria Lactobacillus helveticus CH-1, Listeria ivanovii CCM 5884 and moulds Penicillium expansum, Fusarium culmorum during agar diffusion method. The film prepared in INVOS company did not have effect on reduction in count of target microorganisms on the surface of soft ripening cheeses, however released antimicrobial agents caused retardation of growth during storage for 23 days at temperature 4 °C and 23 °C.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Balení potravin - aktuální problémy a možná řešení

  • ISBN

    978-80-7080-714-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    28. 4. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku