Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Klaudisová K, Samcová E., Šviráková E., Dobiáš J., Plocková M. Aplikace polymerní fólie s navázaným nisinem a natamycinem při balení potravin. Sborník XXXVI. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr 23.-25.5.2005, str. 383-386

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A_____%2F05%3AE0004960" target="_blank" >RIV/60461373:_____/05:E0004960 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Klaudisová K, Samcová E., Šviráková E., Dobiáš J., Plocková M. Aplikace polymerní fólie s navázaným nisinem a natamycinem při balení potravin. Sborník XXXVI. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin, Skalský Dvůr 23.-25.5.2005, str. 383-386

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Jednou z možností aktivního balení potravin je použití konzervačních a antimikrobních látek vázaných na obal. Jejich aplikací se zjednoduší dávkování konzervačních činidel, neboť se uvolňují z obalového materiálu přímo na povrch potraviny v přesně regulovaných množstvích. Významnou skupinu látek s antimikrobiálním účinkem tvoří bakteriociny. Jsou to polypeptidová antibiotika produkovaná bakteriemi mléčného kvašení. Z nich nejvýznamnější je nisin (E 234), produkovaný druhem Lactococcus lactis subsp. lactis. Nisin inaktivuje řadu grampozitivních bakterií, mezi nimi i četné formy rodů Bacillus a Clostridium.V potravinářské technologii nalezl uplatnění i natamycin (E305), který se používá k inhibici růstu plísní na povrchu sýrů. Na Ústavu konzervace potravin a technologie masa, VŠCHT Praha, jsou možnosti přípravy a vlastnosti polymerních obalových materiálů s navázanými konzervačními činidly studovány již delší dobu. Byly zde vyvinuty i polymerní obalové fólie s antimikrobními látkami nisi

  • Název v anglickém jazyce

    Application of polymer films with linked nisin for food packaging.

  • Popis výsledku anglicky

    Application of preservatives linked on the packaging material provides one of the promising methods of active packaging. The aim of the study was to confirm the effect of polymer packaging films with nisin and nathamycin incorporated into lacquer layer on the food contact surface on the growth of indicator microorganisms (Lactobacillus helveticus CH1, Fusarium proliferatum a Penicilium comunnae) in model conditions as well as on the growth on bacteria Bacillus sp. and molds on the surface of sliced cheese of Eidamer type.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3158" target="_blank" >QF3158: Studium přípravy a vlastností polymerních obalových fólií s navázanými bakteriociny jako aktivních prvků balení potravin.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2005

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Aplikace polymerní fólie s navázaným nisinem a natamycinem při balení potravin.

  • ISBN

    80-86909-01-8

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    383-386

  • Název nakladatele

    Výzkumný ústav potravinářský Praha

  • Místo vydání

    Neuveden

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    23. 5. 2005

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku