Aplikace polymerní fólie s navázaným nisinem a natamycinem při balení potravin. Sborník XXXVI. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F05%3A00015969" target="_blank" >RIV/60461373:22330/05:00015969 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Aplikace polymerní fólie s navázaným nisinem a natamycinem při balení potravin. Sborník XXXVI. symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Jednou z možností aktivního balení potravin je použití konzervačních a antimikrobních látek vázaných na obal. Jejich aplikací se zjednoduší dávkování konzervačních činidel, neboť se uvolňují z obalového materiálu přímo na povrch potraviny v přesně regulovaných množstvích. Významnou skupinu látek s antimikrobiálním účinkem tvoří bakteriociny. Jsou to polypeptidová antibiotika produkovaná bakteriemi mléčného kvašení. Z nich nejvýznamnější je nisin (E 234), produkovaný druhem Lactococcus lactis subsp. lactis. Nisin inaktivuje řadu grampozitivních bakterií, mezi nimi i četné formy rodů Bacillus a Clostridium.V potravinářské technologii nalezl uplatnění i natamycin (E305), který se používá k inhibici růstu plísní na povrchu sýrů. Na Ústavu konzervace potravin a technologie masa, VŠCHT Praha, jsou možnosti přípravy a vlastnosti polymerních obalových materiálů s navázanými konzervačními činidly studovány již delší dobu. Byly zde vyvinuty i polymerní obalové fólie s antimikrobními látkami nisi
Název v anglickém jazyce
Application of polymer films with linked nisin and nathamycin in food packaging
Popis výsledku anglicky
Application of preservatives linked on the packaging material provides one of the promising methods of active packaging. The aim of the study was to confirm the effect of polymer packaging films with nisin and nathamycin incorporated into lacquer layer on the food contact surface on the growth of indicator microorganisms (Lactobacillus helveticus CH1, Fusarium proliferatum a Penicilium comunnae) in model conditions as well as on the growth on bacteria Bacillus sp. and molds on the surface of sliced cheese of Eidamer type.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek z XXXVI. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
80-86909-01-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
383-386
Název nakladatele
Výzkumný ústav potravinářský
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský DVůr
Datum konání akce
23. 5. 2005
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—