Polymer films releasing nisin and/or natamycin from polyvinyldichloride lacquer coating: Nisin and natamycin migration, efficiency in cheese packaging.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023834" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00023834 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Polymer films releasing nisin and/or natamycin from polyvinyldichloride lacquer coating: Nisin and natamycin migration, efficiency in cheese packaging.
Popis výsledku v původním jazyce
Polyethylene films coated by commercially available polyvinyldichloride (PVdC) as well as nitrocellulose (NC) lacquer with addition of natamycin preparation Delvocid (16,7 % w/w of natamycin in lacquer) were studied at 6 °C and 23 °C to determine the preservative migration into distilled water. The films released natamycin at maximal level 2.34 0.32 mg/dm2. The diffusion coefficient of 0.79 10-10 0.29 10-10 cm2/s and 1.03 10-10 0.17 10-10 cm2/s was determined for natamycin transport in PVdC lacquer layer at 6 °C and 23 °C, respectively. For nitrocellulose lacquer the diffusion coefficient of 0.89 10-10 0.16 10-10 cm2/s was found at 23 °C. The coextruded polyamide/polyethylene film coated with the PVdC lacquer containing both nisin (16.7 % w/w of preparation Nisaplin) and natamycin (see above) provided inhibitory effect against selected indicator microorganisms (P. expansum, F. culmorum, L. helveticus, L. ivanovií).
Název v anglickém jazyce
Polymer films releasing nisin and/or natamycin from polyvinyldichloride lacquer coating: Nisin and natamycin migration, efficiency in cheese packaging.
Popis výsledku anglicky
Polyethylene films coated by commercially available polyvinyldichloride (PVdC) as well as nitrocellulose (NC) lacquer with addition of natamycin preparation Delvocid (16,7 % w/w of natamycin in lacquer) were studied at 6 °C and 23 °C to determine the preservative migration into distilled water. The films released natamycin at maximal level 2.34 0.32 mg/dm2. The diffusion coefficient of 0.79 10-10 0.29 10-10 cm2/s and 1.03 10-10 0.17 10-10 cm2/s was determined for natamycin transport in PVdC lacquer layer at 6 °C and 23 °C, respectively. For nitrocellulose lacquer the diffusion coefficient of 0.89 10-10 0.16 10-10 cm2/s was found at 23 °C. The coextruded polyamide/polyethylene film coated with the PVdC lacquer containing both nisin (16.7 % w/w of preparation Nisaplin) and natamycin (see above) provided inhibitory effect against selected indicator microorganisms (P. expansum, F. culmorum, L. helveticus, L. ivanovií).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3158" target="_blank" >QF3158: Studium přípravy a vlastností polymerních obalových fólií s navázanými bakteriociny jako aktivních prvků balení potravin.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food Engineering
ISSN
0260-8774
e-ISSN
—
Svazek periodika
99
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
BE - Belgické království
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000278578200014
EID výsledku v databázi Scopus
—