Release of nisin from polyvinyldichloride lacquer coated on a polyethylene film
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00023835" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00023835 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Release of nisin from polyvinyldichloride lacquer coated on a polyethylene film
Popis výsledku v původním jazyce
Polyethylene films coated with commercially available polyvinyldichloride (PVdC) lacquer with the addition of nisin preparation Nisaplin (5.0% to 33.4%, w/w), i.e. with nisin concentration from 16 500 IU?dm-2 to 110 200 IU?dm-2, were studied at 25 °C todetermine the bacteriocin migration into physiological saline solution. The maximal level of released nisin from films was 5 000 IU?dm-2, which was less than 10% of the total theoretical amount of nisin added to the coating. Equilibrated nisin migrationdepended on coating thickness. A non-linear relation between the equilibrium nisin migration level and the coating thickness of the nisin preparation was found. A diffusion coefficient of 2.37 x 10-10 cm2?s-1 ? 0.82 x 10-10 cm2?s-1 was determined on thebasis of migration data.
Název v anglickém jazyce
Release of nisin from polyvinyldichloride lacquer coated on a polyethylene film
Popis výsledku anglicky
Polyethylene films coated with commercially available polyvinyldichloride (PVdC) lacquer with the addition of nisin preparation Nisaplin (5.0% to 33.4%, w/w), i.e. with nisin concentration from 16 500 IU?dm-2 to 110 200 IU?dm-2, were studied at 25 °C todetermine the bacteriocin migration into physiological saline solution. The maximal level of released nisin from films was 5 000 IU?dm-2, which was less than 10% of the total theoretical amount of nisin added to the coating. Equilibrated nisin migrationdepended on coating thickness. A non-linear relation between the equilibrium nisin migration level and the coating thickness of the nisin preparation was found. A diffusion coefficient of 2.37 x 10-10 cm2?s-1 ? 0.82 x 10-10 cm2?s-1 was determined on thebasis of migration data.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3158" target="_blank" >QF3158: Studium přípravy a vlastností polymerních obalových fólií s navázanými bakteriociny jako aktivních prvků balení potravin.</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food and Nutrition Research
ISSN
1336-8672
e-ISSN
—
Svazek periodika
49
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000275928100004
EID výsledku v databázi Scopus
—