Identifikace bakterií rodu Acinetobacter, izolovaných z mlékárenských surovin, výrobků a výrobního zařízení, pomocí metody PCR s originalně navrženými rodově specifickými primery.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902417" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902417 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Identifikace bakterií rodu Acinetobacter, izolovaných z mlékárenských surovin, výrobků a výrobního zařízení, pomocí metody PCR s originalně navrženými rodově specifickými primery.
Popis výsledku v původním jazyce
Buňky rodu Acinetobacter tvoří gramnegativní, nepohyblivé, nefermentující, enkapsulované kokobacilové tyčinky se striktně aerobním metabolismem. Acinetobakterie se nejčastěji vyskytují v přírodních zdrojích typu voda nebo půda, ale nalézány jsou také v potravinářských surovinách a výrobcích, včetně lidských zdrojů. V mlékárenském průmyslu mají statut technologicky rizikových bakterií způsobujících vážné texturní a senzorické vady výrobků. U imunokompromitovaných jedinců představují zdravotní riziko nejčastěji spojované s nozokomiálními infekcemi. Acinetobakterie mohou být identifikovány relativně rychle a s vysokou spolehlivostí na úroveň rodu či druhu s využitím i moderních molekulárně-biologických metod. Cílem práce byla identifikace acinetobakterií, izolovaných ze syrového mléka, z mlékárenských výrobků a výrobního zařízení a pomůcek, pomocí metody polymerázové řetězové reakce s využitím originálně navržených rodově specifických primerů. Výsledky této práce mohou být užitečné při screeningovém zajišťování hygienické úrovně mlékárenských výrob s ohledem na eliminaci výskytu bakterií rodu Acinetobacter, s využitím jejich spolehlivé identifikace na úroveň rodu pomocí metody polymerázové řetězové reakce.
Název v anglickém jazyce
Identification of Acinetobacter spp. isolated from dairy raw materials, dairy products and production facilities using the PCR method with the originally designed genus-specific primers
Popis výsledku anglicky
Bacteria of the Acinetobacter genus belong to the Gram-negative, non-spore-forming, non-motile, non-fermentative, oxidase-negative, nitrate-negative, strictly aerobic, bacteria. There are important soil and water bacteria with wide occurrence in nature, raw food materials, foods and human sources. Acinetobacteria represent health risk bacteria causing in immunocompromised individuals life-threatening infections, mostly nosocomial infections. These bacteria represent a significant technological risk in the dairy industry where causing serious problems in connection to many sensory and texture defects. They can be detected relatively quickly with high reliability at the genus and species levels using different methods. The aim of this work was the identification of Acinetobacter spp. (baumannii, calcoaceticus, guillouiae, johnsonii, lwoffii and pittii), which were isolated from raw milk, dairy products and production facilities, using the PCR method with newly designed 100% genus-specific primers AcinetoFor1 and AcinetoRev1. Pre-identification of isolates was done by use of the MALDI-TOF MS method and reliable identification was done using of the 16S rRNA sequencing analysis. Obtained results may have been useful for assurance safety and quality of food raw materials and final food products using reliable and rapid identification method.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Systémy jištění kvality a bezpečnosti mlékárenských výrobků vhodnými metodami aplikovatelnými v praxi</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2016 - Výsledky přehlídek a sborník konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-973-0
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
136-140
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
19. 1. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—