Identifikace bakterií rodu Acinetobacter, vyskytujících se v mléce, mlékárenských výrobcích a na výrobním zařízení a pomůckách, pomocí metody polymerázové řetězové reakce s využitím rodově specifických primerů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23NE35" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#NE35 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/15:43900673
Výsledek na webu
<a href="http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodidy/metodika_qj1210300-3.pdf" target="_blank" >http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodidy/metodika_qj1210300-3.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Identifikace bakterií rodu Acinetobacter, vyskytujících se v mléce, mlékárenských výrobcích a na výrobním zařízení a pomůckách, pomocí metody polymerázové řetězové reakce s využitím rodově specifických primerů
Popis výsledku v původním jazyce
V mlékárenském průmyslu se často vyskytuje mikrobiální kontaminace způsobená různými nepatogenními mikroorganismy, mezi které patří například i bakterie rodu Acinetobacter spadající do skupiny technologicky rizikových mikroorganismů, které negativně ovlivňují chuť, vůni i texturu mléčných výrobků. Bakterie rodu Acinetobacter patří do skupiny gramnegativních, nesporulujících, nefermentujících, striktně aerobních bakterií. Představují důležité půdní a vodní bakterie s širokým výskytem v přírodě, potravinářských surovinách, potravinách a lidských zdrojích. Acinetobakterie představují zdravotní riziko u imunokompromitovaných jedinců, nejčastěji ve formě nozokomiálních infekcí. V mlékárenském průmyslu jsou technologicky rizikové a způsobují zde vážné problémy ve spojitosti s mnoha senzorickými a texturními vadami výrobků, například s bombážováním mlék UHT. Klasické mikrobiologické metody stanovení bakterií rodu Acinetobacter, které využívají schopnosti jejich růstu na selektivních médiích, nejsou bohužel dostatečně spolehlivé (Quigley a kol., 2013). Vhodným řešením spolehlivé identifikace acinetobakterií jsou molekulárně-biologické metody, konkrétně metoda polymerázové řetězové reakce (PCR) využívající rodově nebo druhově specifické primery. Acinetobakterie mohou být takto identifikovány relativně rychle a především s vysokou spolehlivostí.
Název v anglickém jazyce
Identification of bacterial genus Acinetobacter present in milk, dairy products and technological devices and aids using the polymerase chain reaction method using genus-specific primers
Popis výsledku anglicky
In the dairy industry there is often presented a microbial contamination caused by non-pathogenic microorganisms, including for example bacteria of the Acinetobacter genus belonging to the group of technologically risky microorganisms that negatively affect the taste, aroma and texture of dairy products. Bacteria of the Acinetobacter genus belongs to the group of Gram-negative, non-spore forming, non-fermenters, strictly aerobic bacteria. They represent important soil and water bacteria with wide occurrence in nature, food raw materials, food and human resources. Acinetobacteria pose a health risk in immunocompromised individuals, mostly in the form of nosocomial infections. In the dairy industry these bacteria are technologically risky and cause serious problems in connection with many sensory and textural defects of final products, such as blowing of UHT milk. Classical microbiological methods used for determination of bacteria of the Acinetobacter genus, using of their ability to grow on selective media, unfortunately are not sufficiently reliable (Quigley et al., 2013). A suitable solution of reliable acinetobacteria identification are the molecular-biological methods, such as the Polymerase Chain Reaction (PCR) using genus-specific or species-specific primers. Acinetobacteria may thus be identified relatively quickly and above all with high reliability.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Systémy jištění kvality a bezpečnosti mlékárenských výrobků vhodnými metodami aplikovatelnými v praxi</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
QJ1210300-3
Číslo předpisu
SVS/2015/135598-G
Technické parametry
Smlouva o uplatnění certifikované metodiky ze dne 27. 11. 2015. STÁTNÍ VETERINÁRNÍ ÚSTAV JIHLAVA, IČ 13691554, Rantířovská 93, Jihlava, 58605. Ředitel MVDr. Ladislav
Ekonomické parametry
Rozšíření spektra poskytovaných analýz. Tržby za 5 let odhadem 100 tis. Kč, zisk za 5 let odhadem 70 tis. Kč.
Označení certifikačního orgánu
Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy, Slezská 100/7, Praha 2, 12000
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy