Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Identifikace technologicky rizikových bakterií rodu Acinetobacter

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23NE32" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#NE32 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/15:43900499

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/150-xiv-xx.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/150-xiv-xx.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Identifikace technologicky rizikových bakterií rodu Acinetobacter

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bakterie rodu Acinetobacter patří do skupiny gramnegativních, nesporulujících, nefermentujících, striktně aerobních bakterií. Představují důležité půdní a vodní bakterie s širokým výskytem v přírodě, potravinářských surovinách, potravinách a lidských zdrojích. Acinetobakterie představují zdravotní riziko u imunokompromitovaných jedinců, nejčastěji ve formě nozokomiálních infekcí. V mlékárenském průmyslu jsou technologicky rizikové a způsobují zde vážné problémy ve spojitosti s mnoha senzorickými a texturními vadami výrobků, například s bombážováním mlék UHT. Mohou být identifikovány relativně rychle a s vysokou spolehlivostí na úroveň rodu a druhu s využitím různých metod. V této práci byly acinetobakterie izolovány ze syrového mléka, z mlékárenských výrobků a výrobního zařízení a pomůcek. Identifikace acinetobakterií na úroveň druhu byla provedena pomocí metody sekvenace úseku 16S rRNA a metody MALDITOF MS. Pomocí obou identifikačních metod bylo zjištěno, že izoláty patřily k šesti různým druhům Acinetobacter spp. (baumanii, calcoaceticus, guillouiae, johnsonii, wofii a pitii). Výsledky této práce mohou být užitečné pro zajištění kvality nejenom mléka a mlékárenských výrobků, ale obecně pro zajištění hygienické úrovně výrobků v ostatních potravinářských oblastech, s využitím jednoznačné identifikace zdravotně a technologicky rizikových mikroorganismů.

  • Název v anglickém jazyce

    Identification of technologically risky bacteria of the Acinetobacter genus

  • Popis výsledku anglicky

    Bacteria of Acinetobacter genus belong to the Gram-negative, non-spore-forming, non-fermentative, strictly aerobic, bacteria. There are important soil and water bacteria with wide occurrence in nature, raw food materials, foods and human sources. Acinetobacteria represent health risky bacteria causing in immunocompromised individuals mostly nosocomial infections. There are technologically risky and in dairy industry causing serious problems in connection to many sensory and texture defects, for example bulging and thickening of UHT milk. They can be detected relatively quickly with high reliability at the genus and species levels using different methods. In this work acinetobacteria were isolated from raw milk, dairy products and processing equipment and aids. Identification of acinetobacteria at the species level was done by means of the sequencing method of the 16S rRNA genes and the MALDI-TOF MS method. Based on the both identification methods it has been consistently found that the isolates belonged to the six different Acinetobacter species (baumanii, calcoaceticus, guillouiae, johnsonii, lwofii and pitii). The results of this work may be useful for quality assurance not only milk and dairy products, but in general for ensuring the level of hygiene of the other food productions, using a proper identification of health and technologically risky microorganisms.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Systémy jištění kvality a bezpečnosti mlékárenských výrobků vhodnými metodami aplikovatelnými v praxi</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    150

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    "xiv"-"xx"

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus