Identifikace technologicky rizikových bakterií rodu Acinetobacter
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23NE32" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#NE32 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/15:43900499
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/150-xiv-xx.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/150-xiv-xx.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Identifikace technologicky rizikových bakterií rodu Acinetobacter
Popis výsledku v původním jazyce
Bakterie rodu Acinetobacter patří do skupiny gramnegativních, nesporulujících, nefermentujících, striktně aerobních bakterií. Představují důležité půdní a vodní bakterie s širokým výskytem v přírodě, potravinářských surovinách, potravinách a lidských zdrojích. Acinetobakterie představují zdravotní riziko u imunokompromitovaných jedinců, nejčastěji ve formě nozokomiálních infekcí. V mlékárenském průmyslu jsou technologicky rizikové a způsobují zde vážné problémy ve spojitosti s mnoha senzorickými a texturními vadami výrobků, například s bombážováním mlék UHT. Mohou být identifikovány relativně rychle a s vysokou spolehlivostí na úroveň rodu a druhu s využitím různých metod. V této práci byly acinetobakterie izolovány ze syrového mléka, z mlékárenských výrobků a výrobního zařízení a pomůcek. Identifikace acinetobakterií na úroveň druhu byla provedena pomocí metody sekvenace úseku 16S rRNA a metody MALDITOF MS. Pomocí obou identifikačních metod bylo zjištěno, že izoláty patřily k šesti různým druhům Acinetobacter spp. (baumanii, calcoaceticus, guillouiae, johnsonii, wofii a pitii). Výsledky této práce mohou být užitečné pro zajištění kvality nejenom mléka a mlékárenských výrobků, ale obecně pro zajištění hygienické úrovně výrobků v ostatních potravinářských oblastech, s využitím jednoznačné identifikace zdravotně a technologicky rizikových mikroorganismů.
Název v anglickém jazyce
Identification of technologically risky bacteria of the Acinetobacter genus
Popis výsledku anglicky
Bacteria of Acinetobacter genus belong to the Gram-negative, non-spore-forming, non-fermentative, strictly aerobic, bacteria. There are important soil and water bacteria with wide occurrence in nature, raw food materials, foods and human sources. Acinetobacteria represent health risky bacteria causing in immunocompromised individuals mostly nosocomial infections. There are technologically risky and in dairy industry causing serious problems in connection to many sensory and texture defects, for example bulging and thickening of UHT milk. They can be detected relatively quickly with high reliability at the genus and species levels using different methods. In this work acinetobacteria were isolated from raw milk, dairy products and processing equipment and aids. Identification of acinetobacteria at the species level was done by means of the sequencing method of the 16S rRNA genes and the MALDI-TOF MS method. Based on the both identification methods it has been consistently found that the isolates belonged to the six different Acinetobacter species (baumanii, calcoaceticus, guillouiae, johnsonii, lwofii and pitii). The results of this work may be useful for quality assurance not only milk and dairy products, but in general for ensuring the level of hygiene of the other food productions, using a proper identification of health and technologically risky microorganisms.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Systémy jištění kvality a bezpečnosti mlékárenských výrobků vhodnými metodami aplikovatelnými v praxi</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
150
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
"xiv"-"xx"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—