Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Identifikace potravinářských izolátů rodu Acinetobacter pomocí metody PCR s originálně navrženými rodově-specifickými primery

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000013" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000013 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/16:43902407

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_159-30-35.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_159-30-35.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Identifikace potravinářských izolátů rodu Acinetobacter pomocí metody PCR s originálně navrženými rodově-specifickými primery

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Buňky rodu Acinetobacter tvoří gramnegativní, nesporulující, nepohyblivé, enkapsulované kokobacilové tyčinky se striktně aerobním metabolismem. Nejčastěji se vyskytují ve vodě nebo v půdě, ovšem nalézány jsou také v potravinářských surovinách a výrobcích, včetně lidských zdrojů. V mlékárenském průmyslu mají statut technologicky rizikových bakterií způsobujících různé senzorické vady a texturní defekty výrobků typu mléko UHT, brynza, sýry bílé zrající v solném nálevu a jiné. U imunokompromitovaných jedinců představují závažné zdravotní riziko často spojované s nozokomiálními infekcemi. Acinetobakterie mohou být identifikovány s vysokou spolehlivostí na úroveň rodu s využitím různých moderních molekulárně biologických metod. Tato práce byla věnována identifikaci acinetobakterií, izolovaných z mlékárenských surovin a výrobků, včetně výrobního zařízení a pomůcek pomocí metody polymerázové řetězové reakce (PCR) s využitím nových, originálně navržených, rodově specifických primerů AcinetoFor1 a AcinetoRev1. Získané výsledky mohou být užitečné při screeningovém zajišťování hygienické úrovně nejenom mlékárenských, ale i jiných potravinářských výrob s ohledem na eliminaci výskytu rizikových acinetobakterií.

  • Název v anglickém jazyce

    Identification of food industrial isolates of the Acinetobacter genus using the PCR method with originally designed genus-specific primers

  • Popis výsledku anglicky

    Bacteria of the Acinetobacter genus belong to the Gram-negative, non-spore-forming, non-motile, encapsulated coccobacilli rods with strictly aerobic metabolism. There are important soil and water bacteria with occurrence in raw food materials and food products, including human sources also. These bacteria represent a significant technological risk in the dairy industry where causing different sensory problems and texture defects in final products as are UHT milk, May bryndza cheese, brined cheeses and the others. They represent serious health risk bacteria causing in immunocompromised individuals mostly nosocomial infections. Acinetobacteria can be identified with high reliability at the genus level using different modern molecular-biological methods. This work was aim at the identification of acinetobacteria, which were isolated from raw dairy materials and products including production facilities and aids, using the polymerase chain reaction (PCR) method with new originally designed genus-specific primers AcinetoFor1 and AcinetoRev1. Obtained results may have been useful for screening assurance hygienic level of not only dairy productions, but also others food productions, in connection with elimination of occurrence of risky acinetobacteria.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Systémy jištění kvality a bezpečnosti mlékárenských výrobků vhodnými metodami aplikovatelnými v praxi</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    27/159

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    30-35

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus