Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Identifikace bakterií rodu Acinetobacter, izolovaných z mlékárenských surovin, výrobků a výrobního zařízení, pomocí metody PCR s originalně navrženými rodově specifickými primery.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43903631" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43903631 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Identifikace bakterií rodu Acinetobacter, izolovaných z mlékárenských surovin, výrobků a výrobního zařízení, pomocí metody PCR s originalně navrženými rodově specifickými primery.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Buňky rodu Acinetobacter tvoří gramnegativní, nepohyblivé, nefermentující, enkapsulované kokobacilové tyčinky se striktně aerobním metabolismem. Acinetobakterie se nejčastěji vyskytují v přírodních zdrojích typu voda nebo půda, ale nalézány jsou také v potravinářských surovinách a výrobcích, včetně lidských zdrojů. V mlékárenském průmyslu mají statut technologicky rizikových bakterií způsobujících vážné texturní a senzorické vady výrobků. U imunokompromitovaných jedinců představují zdravotní riziko nejčastěji spojované s nozokomiálními infekcemi. Acinetobakterie mohou být identifikovány relativně rychle a s vysokou spolehlivostí na úroveň rodu či druhu s využitím i moderních molekulárně-biologických metod. Cílem práce byla identifikace acinetobakterií, izolovaných ze syrového mléka, z mlékárenských výrobků a výrobního zařízení a pomůcek, pomocí metody polymerázové řetězové reakce s využitím originálně navržených rodově specifických primerů. Výsledky této práce mohou být užitečné při screeningovém zajišťování hygienické úrovně mlékárenských výrob s ohledem na eliminaci výskytu bakterií rodu Acinetobacter, s využitím jejich spolehlivé identifikace na úroveň rodu pomocí metody polymerázové řetězové reakce.

  • Název v anglickém jazyce

    Identification of Acinetobacter spp. isolated from dairy raw materials, dairy products and production facilities using the PCR method with the originally designed genus-specific primers. Identification of Acinetobacter spp. isolated from dairy raw materials, dairy products and production facilities using the PCR method with the originally designed genus-specific primers

  • Popis výsledku anglicky

    Bacteria of the Acinetobacter genus belong to the Gram-negative, non-spore-forming, non-motile, non-fermentative, oxidase-negative, nitrate-negative, strictly aerobic, bacteria. There are important soil and water bacteria with wide occurrence in nature, raw food materials, foods and human sources. Acinetobacteria represent health risk bacteria causing in immunocompromised individuals life-threatening infections, mostly nosocomial infections. These bacteria represent a significant technological risk in the dairy industry where causing serious problems in connection to many sensory and texture defects. They can be detected relatively quickly with high reliability at the genus and species levels using different methods. The aim of this work was the identification of Acinetobacter spp. (baumannii, calcoaceticus, guillouiae, johnsonii, lwoffii and pittii), which were isolated from raw milk, dairy products and production facilities, using the PCR method with newly designed 100% genus-specific primers AcinetoFor1 and AcinetoRev1. Pre-identification of isolates was done by use of the MALDI-TOF MS method and reliable identification was done using of the 16S rRNA sequencing analysis. Obtained results may have been useful for assurance safety and quality of food raw materials and final food products using reliable and rapid identification method.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Systémy jištění kvality a bezpečnosti mlékárenských výrobků vhodnými metodami aplikovatelnými v praxi</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů