Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití techniky DART/TOF-MS pro hodnocení kvality a autenticity kakaových výrobků

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902587" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902587 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití techniky DART/TOF-MS pro hodnocení kvality a autenticity kakaových výrobků

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kakao se získává z plodu kakaovníku pravého a patří k nejpopulárnějším pochutinám na světě. Za svou popularitu vděčí kakao zejména své jedinečné chuti a aroma. Kakao se získává z plodu kakaovníku pravého (Theobroma cacao L.). Cena kakaa je vysoká, a proto je často předmětem falšování. U této komodity jsou zaznamenány pokusy nahradit kakaovou sušinu levnými náhražkami, jako např. sacharóza, mleté plody karobu, pomleté kakaové slupky kakaovníku apod. Dalším způsobem falšování je náhrada kakaového másla jinými tuky rostlinného původu. Příspěvek se zabývá prokazováním kvality a autenticity kakaa a kakaových nápojů s využitím techniky DART/TOF-MS. Tato technika byla nejprve optimalizována (ionizační teplota, volba měřícího módu a extrakčního činidla). Hodnoceno bylo 29 vzorků kakaových výrobků dostupných v tržní síti. Stanoveny byly charakteristické sloučeniny kakaa (theobromin, theofylin, kofein, sacharidy, fenolické flavonoidní látky). Technika DART/TOF-MS byla použita k rychlému screeningu kakaa a kakaových nápojů, získané fingerprinty byly následně zpracovány pomocí vícerozměrné statistické analýzy (analýza hlavních komponent, lineární diskriminační analýza). Technika DART/TOF-MS přinesla oproti současnosti používaným chromatografickým metodám výrazné zrychlení a zároveň zlevnění analýzy, což je předpoklad pro efektivní monitorování tržní sítě s kakaem, kakaovými nápoji a dalšími kakaovými výrobky.

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of cocoa products quality and authenticity by DART/TOF-MS

  • Popis výsledku anglicky

    Cocoa powder is obtained from the seeds of the cacao tree genuine (Theobroma cacao L.). Due to its unique taste and aroma, cocoa is the one of the most popular delicacy in the world. The chemical composition of cocoa depends on the variety of cacao growing and also on climatic conditions. Due to the high price of cocoa powders is often the subject of this commodity adulteration records any attempts to replace cocoa solids with cheap substitutes, e.g. sucrose, ground fruit of carob, regrind of husks the cacao tree, etc. Another possible way of adulteration is a replacement of cocoa butter with other fats of vegetable origin. The work focuses on the optimization, settings and validation of direct analysis in real time (DART) coupled with time of flight detector (TOF) when used for the evaluation of the quality and authenticity of cocoa products (cocoa powders and cocoa drinks) as one of the most important cocoa-based products on the Czech market. The ionization mode, the optimal ionization temperature and the type of solvent for sample extraction were optimized. The obtained mass spectra were evaluated by multidimensional chemometric methods, such as linear discriminate analysis (LDA) and principal component analysis (PCA). The results show that the DART/TOF-MS technique has a great potential for the evaluation of the quality and authenticity of cocoa products, especially for fast screening, the identification of characteristic compounds and the selection of potentially suspect samples.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků - XLVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin

  • ISBN

    978-80-7080-968-6

  • ISSN

    1802-1433

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    119-123

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    23. 5. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku