Využití techniky DART/TOF-MS pro hodnocení kvality a autenticity kakaových výrobků
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902587" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902587 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití techniky DART/TOF-MS pro hodnocení kvality a autenticity kakaových výrobků
Popis výsledku v původním jazyce
Kakao se získává z plodu kakaovníku pravého a patří k nejpopulárnějším pochutinám na světě. Za svou popularitu vděčí kakao zejména své jedinečné chuti a aroma. Kakao se získává z plodu kakaovníku pravého (Theobroma cacao L.). Cena kakaa je vysoká, a proto je často předmětem falšování. U této komodity jsou zaznamenány pokusy nahradit kakaovou sušinu levnými náhražkami, jako např. sacharóza, mleté plody karobu, pomleté kakaové slupky kakaovníku apod. Dalším způsobem falšování je náhrada kakaového másla jinými tuky rostlinného původu. Příspěvek se zabývá prokazováním kvality a autenticity kakaa a kakaových nápojů s využitím techniky DART/TOF-MS. Tato technika byla nejprve optimalizována (ionizační teplota, volba měřícího módu a extrakčního činidla). Hodnoceno bylo 29 vzorků kakaových výrobků dostupných v tržní síti. Stanoveny byly charakteristické sloučeniny kakaa (theobromin, theofylin, kofein, sacharidy, fenolické flavonoidní látky). Technika DART/TOF-MS byla použita k rychlému screeningu kakaa a kakaových nápojů, získané fingerprinty byly následně zpracovány pomocí vícerozměrné statistické analýzy (analýza hlavních komponent, lineární diskriminační analýza). Technika DART/TOF-MS přinesla oproti současnosti používaným chromatografickým metodám výrazné zrychlení a zároveň zlevnění analýzy, což je předpoklad pro efektivní monitorování tržní sítě s kakaem, kakaovými nápoji a dalšími kakaovými výrobky.
Název v anglickém jazyce
Evaluation of cocoa products quality and authenticity by DART/TOF-MS
Popis výsledku anglicky
Cocoa powder is obtained from the seeds of the cacao tree genuine (Theobroma cacao L.). Due to its unique taste and aroma, cocoa is the one of the most popular delicacy in the world. The chemical composition of cocoa depends on the variety of cacao growing and also on climatic conditions. Due to the high price of cocoa powders is often the subject of this commodity adulteration records any attempts to replace cocoa solids with cheap substitutes, e.g. sucrose, ground fruit of carob, regrind of husks the cacao tree, etc. Another possible way of adulteration is a replacement of cocoa butter with other fats of vegetable origin. The work focuses on the optimization, settings and validation of direct analysis in real time (DART) coupled with time of flight detector (TOF) when used for the evaluation of the quality and authenticity of cocoa products (cocoa powders and cocoa drinks) as one of the most important cocoa-based products on the Czech market. The ionization mode, the optimal ionization temperature and the type of solvent for sample extraction were optimized. The obtained mass spectra were evaluated by multidimensional chemometric methods, such as linear discriminate analysis (LDA) and principal component analysis (PCA). The results show that the DART/TOF-MS technique has a great potential for the evaluation of the quality and authenticity of cocoa products, especially for fast screening, the identification of characteristic compounds and the selection of potentially suspect samples.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků - XLVI. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
ISBN
978-80-7080-968-6
ISSN
1802-1433
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
119-123
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
23. 5. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—