Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Oxidační stabilita mleziva

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902592" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902592 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Oxidační stabilita mleziva

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Vzorky sušeného kravského a kozího mleziva byly skladovány po dobu 18 týdnů při různých teplotách (8, 25 a 30 o C). Vzorky kozího mleziva byly uloženy v otevřené i uzavřené atmosféře. Během skladování se zvýšil obsah těkavých vedlejší produktů oxidace lipidů. Tyto produkty jsou senzoricky aktivní láteky (aldehydy a těkavé kyseliny). Sekundární oxidační produkty byly stanoveny metodou plynové chromatografie s hmotnostní detekcí (GC / MS). Příprava vzorku byla provedena pomocí SPME (Solid Phase mikroextrakce). Během skladování došlo k nárůstu aldehydů (pentanal, hexanal a heptanal), které byly dále oxidovány na těkavých kyselin (kyseliny pentanové, kyseliny hexanové, kyseliny heptanové). Obsah oxidačních produktů lipidů zvyšuje s rostoucí teplotou a otevřené atmosféře.

  • Název v anglickém jazyce

    Oxidation stabilitz of colostrum

  • Popis výsledku anglicky

    Samples dried cow and goat colostrum were stored for 18 weeks at different temperatures (8, 25 and 30 o C). Samples of goat colostrum were stored in open and closed atmosphere. During storage conditions increased volatile secondary oxidation products of lipids. These products are a sensory active substances (aldehydes and volatile acids). Secondary oxidation products were determined by gas chromatography with mass detection (GC / MS). Sample preparation was carried out by SPME (Solid Phase Microextraction ) . During storage there was an increase of aldehydes (pentanal , hexanal, and heptanal) which were oxidized to volatile acids (pentanoic acid, hexanoic acid and heptanoic acid). Content of oxidation products of lipids increased with increasing temperature and open atmosphere. The extent of lipid oxidation is possible to determine by the content of volatile aldehydes and acids.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1210376" target="_blank" >QJ1210376: Kolostrum jako zdroj nových primárních produktů v potravinách a doplňcích stravy vyznačujících se zlepšenými dietetickými vlastnostmi a vysokým obsahem přirozených biologicky aktivních látek.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník Celostátní přehlídky sýrů 2016 - Výsledky přehlídek a sborník konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-973-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    53-58

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    20. 1. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku