Oxidační stabilita mleziva
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902699" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902699 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Oxidační stabilita mleziva
Popis výsledku v původním jazyce
Vzorky sušeného kravského a kozího mleziva byly skladovány po dobu 18 týdnů při různých teplotách (8, 25 a 30 o C). Vzorky kozího mleziva byly uloženy v otevřené i uzavřené atmosféře. Během skladování se zvýšil obsah těkavých vedlejší produktů oxidace lipidů. Tyto produkty jsou senzoricky aktivní láteky (aldehydy a těkavé kyseliny). Sekundární oxidační produkty byly stanoveny metodou plynové chromatografie s hmotnostní detekcí (GC / MS). Příprava vzorku byla provedena pomocí SPME (Solid Phase mikroextrakce). Během skladování došlo k nárůstu aldehydů (pentanal, hexanal a heptanal), které byly dále oxidovány na těkavých kyselin (kyseliny pentanové, kyseliny hexanové, kyseliny heptanové). Obsah oxidačních produktů lipidů zvyšuje s rostoucí teplotou a otevřené atmosféře.
Název v anglickém jazyce
Oxidation stabilitz of colostrum
Popis výsledku anglicky
Samples dried cow and goat colostrum were stored for 18 weeks at different temperatures (8, 25 and 30 o C). Samples of goat colostrum were stored in open and closed atmosphere. During storage conditions increased volatile secondary oxidation products of lipids. These products are a sensory active substances (aldehydes and volatile acids). Secondary oxidation products were determined by gas chromatography with mass detection (GC / MS). Sample preparation was carried out by SPME (Solid Phase Microextraction ) . During storage there was an increase of aldehydes (pentanal , hexanal, and heptanal) which were oxidized to volatile acids (pentanoic acid, hexanoic acid and heptanoic acid). Content of oxidation products of lipids increased with increasing temperature and open atmosphere. The extent of lipid oxidation is possible to determine by the content of volatile aldehydes and acids.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210376" target="_blank" >QJ1210376: Kolostrum jako zdroj nových primárních produktů v potravinách a doplňcích stravy vyznačujících se zlepšenými dietetickými vlastnostmi a vysokým obsahem přirozených biologicky aktivních látek.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů