Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Rapid detection of lipid oxidation in beef muscle packed under modified atmosphere by measuring volatile organic compounds using SIFT-MS

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F61388955%3A_____%2F12%3A00380789" target="_blank" >RIV/61388955:_____/12:00380789 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.06.075" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.06.075</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.06.075" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2012.06.075</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Rapid detection of lipid oxidation in beef muscle packed under modified atmosphere by measuring volatile organic compounds using SIFT-MS

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The objective of this work was to evaluate the use of a direct analysis technique (SIFT-MS) to measure the lipid oxidation process in beef meat packed under high oxygen atmosphere and compare it to conventional techniques such as gas chromatography-massspectrometry analysis and TBARS values. Meat samples from two suppliers were selected and packaged under the same atmosphere conditions. The fatty acid content, the physicochemical (TBARS and volatile compounds) and sensory parameters were measured. Thesamples from supplier 2 had a highest content of PUFA and n6 fatty acids that was related with a highest oxidation during storage. SIFT-MS and SPME-GC-MS detected a significant increase for most of the volatiles compounds analyzed during storage especially, in aldehyde compounds. High correlation coefficients between TBARS values and linear aldehydes (C3-C7) measured by both techniques were obtained and this indicates that SIFT-MS can be used to monitor lipid oxidation changes.

  • Název v anglickém jazyce

    Rapid detection of lipid oxidation in beef muscle packed under modified atmosphere by measuring volatile organic compounds using SIFT-MS

  • Popis výsledku anglicky

    The objective of this work was to evaluate the use of a direct analysis technique (SIFT-MS) to measure the lipid oxidation process in beef meat packed under high oxygen atmosphere and compare it to conventional techniques such as gas chromatography-massspectrometry analysis and TBARS values. Meat samples from two suppliers were selected and packaged under the same atmosphere conditions. The fatty acid content, the physicochemical (TBARS and volatile compounds) and sensory parameters were measured. Thesamples from supplier 2 had a highest content of PUFA and n6 fatty acids that was related with a highest oxidation during storage. SIFT-MS and SPME-GC-MS detected a significant increase for most of the volatiles compounds analyzed during storage especially, in aldehyde compounds. High correlation coefficients between TBARS values and linear aldehydes (C3-C7) measured by both techniques were obtained and this indicates that SIFT-MS can be used to monitor lipid oxidation changes.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CF - Fyzikální chemie a teoretická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    135

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    1801-1808

  • Kód UT WoS článku

    000310396700131

  • EID výsledku v databázi Scopus