Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Strukturní tuky obsahující dlouhé mastné kyseliny

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902594" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902594 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Strukturní tuky obsahující dlouhé mastné kyseliny

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Slunečnicový olej s vysokým obsahem kyseliny olejové a plně ztužený vysokoerukový řepkový olej byly použity pro přípravu strukturních tuků pomocí chemicky a enzymaticky sn-1,3 specificky katalyzované transesterifikace. Směs oleje a tuku byla navážena tak, aby molární poměr dlouhých nasycených k dlouhým nenasyceným mastným kyselinám byl 1:2, 1:1 a 2:1. Takto připravené strukturní tuky byly použity k přípravě tukových násad. Kapalný podíl tukové násady tvořil bezerukový řepkový olej, tukové násady byly připraveny pomocí řízené krystalizace v duplikované nádobce. U připravených tukových násad byl stanoven, bod tání, bod tuhnutí, obsah pevných podílů a krystalická modifikace. Mikrostruktura krystalické sítě byla sledována pomocí mikroskopie v polarizovaném světle. Z reologických vlastností byly měřeny vlastnosti textury, vyjádřené jako hloubka penetrace při 10 oC. U tukových násad byla zjištěna směsná krystalická modifikace beta + beta' a velikost krystalů byla 5 - 8 ?m.

  • Název v anglickém jazyce

    Structured lipids containing long-chain fatty acids

  • Popis výsledku anglicky

    Blends of high-oleic sunflower oil and fully hydrogenated high erucic rapeseed oil were used for random chemical and enzymatic transesterification for preparing structured fats. These structured fats were prepared in the different molar ratios of long chain saturated fatty acids and long chain unsaturated fatty acids. These structured fats obtained in the above mentioned processes were used for preparation of fat blends. The liquid part of fats blend was formed by low erucic rapeseed oil. Fat blends were crystalized under the defined conditions in the duplicated glass container at 20 oC. Chemical and physical properties of structured fats were observed. Slip melting points, solidifications points, solid fat contents and also thermal properties were determined. Slip melting points, solidification points, solid fat content and polymorphic modification of crystals were determined in prepared model fat blends. Microstructure of fat blends was observed due to polarized light microscopy. From reological properties it was focused on determination of texture bahaviour by penetrometry measurements at 10 oC. Physical properties of fat blends such as melting point, solidification point, solid fat content, penetrometry increased with increasing concentration of structured fats. The increasing was caused also with increasing ratio of saturated fatty acid in structured fats. The exception was observed in penetrometry measurements. Mixture of polymorphic modifications ? and ?' was observed in the most fat blends. Crystal sizes of the crystals was 5 - 8 ?m.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník přednášek 54. Mezinárodní konference o olejích a tucích

  • ISBN

    978-80-86238-35-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    101-109

  • Název nakladatele

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Češkovice

  • Datum konání akce

    11. 5. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku