Strukturní tuky obsahující dlouhé mastné kyseliny
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F16%3A43902594" target="_blank" >RIV/60461373:22330/16:43902594 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Strukturní tuky obsahující dlouhé mastné kyseliny
Popis výsledku v původním jazyce
Slunečnicový olej s vysokým obsahem kyseliny olejové a plně ztužený vysokoerukový řepkový olej byly použity pro přípravu strukturních tuků pomocí chemicky a enzymaticky sn-1,3 specificky katalyzované transesterifikace. Směs oleje a tuku byla navážena tak, aby molární poměr dlouhých nasycených k dlouhým nenasyceným mastným kyselinám byl 1:2, 1:1 a 2:1. Takto připravené strukturní tuky byly použity k přípravě tukových násad. Kapalný podíl tukové násady tvořil bezerukový řepkový olej, tukové násady byly připraveny pomocí řízené krystalizace v duplikované nádobce. U připravených tukových násad byl stanoven, bod tání, bod tuhnutí, obsah pevných podílů a krystalická modifikace. Mikrostruktura krystalické sítě byla sledována pomocí mikroskopie v polarizovaném světle. Z reologických vlastností byly měřeny vlastnosti textury, vyjádřené jako hloubka penetrace při 10 oC. U tukových násad byla zjištěna směsná krystalická modifikace beta + beta' a velikost krystalů byla 5 - 8 ?m.
Název v anglickém jazyce
Structured lipids containing long-chain fatty acids
Popis výsledku anglicky
Blends of high-oleic sunflower oil and fully hydrogenated high erucic rapeseed oil were used for random chemical and enzymatic transesterification for preparing structured fats. These structured fats were prepared in the different molar ratios of long chain saturated fatty acids and long chain unsaturated fatty acids. These structured fats obtained in the above mentioned processes were used for preparation of fat blends. The liquid part of fats blend was formed by low erucic rapeseed oil. Fat blends were crystalized under the defined conditions in the duplicated glass container at 20 oC. Chemical and physical properties of structured fats were observed. Slip melting points, solidifications points, solid fat contents and also thermal properties were determined. Slip melting points, solidification points, solid fat content and polymorphic modification of crystals were determined in prepared model fat blends. Microstructure of fat blends was observed due to polarized light microscopy. From reological properties it was focused on determination of texture bahaviour by penetrometry measurements at 10 oC. Physical properties of fat blends such as melting point, solidification point, solid fat content, penetrometry increased with increasing concentration of structured fats. The increasing was caused also with increasing ratio of saturated fatty acid in structured fats. The exception was observed in penetrometry measurements. Mixture of polymorphic modifications ? and ?' was observed in the most fat blends. Crystal sizes of the crystals was 5 - 8 ?m.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník přednášek 54. Mezinárodní konference o olejích a tucích
ISBN
978-80-86238-35-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
101-109
Název nakladatele
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Češkovice
Datum konání akce
11. 5. 2016
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—